Bryllup og budget - Har du overblik over økonomien?

For mange er en stor del af det at blive gift, at man holder en bryllupsfest. Før I går i gang med at planlægge jeres bryllup, er der forskellige ting som er gode at overveje.

Nedenfor kan I finde en række af de overvejelser I med fordel kan gøre jer inden jeres bryllup.

Læg et budget

Før I begynder at træffe konkrete beslutninger om jeres bryllup, er det en god idé at beslutte hvor mange penge I samlet set ønsker at bruge på jeres bryllup, og hvordan brylluppet skal finansieres. Vil I spare op eller låne penge til at betale for jeres bryllup?

Det er vigtigt at I på forhånd fastsætter en ramme for, hvor meget jeres bryllup må koste og at I holder hinanden fast på det budget I har lagt. Ellers kan I risikere at miste overblikket over hvor mange penge I har brugt, og ende med at bruge mange flere penge, end I oprindeligt havde tænkt.

Når I har besluttet jer for, hvor mange penge I vil bruge på jeres bryllup, er det en god idé at begynde at spare op, også selvom at I har tænkt jer at låne penge til at betale for brylluppet. Jo flere penge I når at få sparet op før brylluppet, jo færre penge skal I låne. Og jo færre penge I låner, jo kortere tid vil det tage jer at betale af på jeres lån.

Husk i øvrigt at være opmærksomme på, at hvis I beslutter at låne penge til at betale for jeres bryllup, kan dette have betydning senere. Ønsker I eksempelvis, kort efter brylluppet, at købe bolig, få børn eller gøre andre store investeringer, kan det være sværere at få råderum i jeres økonomi, da I stadig afbetaler på lånet fra jeres bryllup.

Planlæg festen

Det er en god idé at begynde at planlægge jeres fest i god tid før brylluppet.

Der er mange overvejelser I kan gøre jer, omkring hvordan I ønsker jer, at jeres fest skal være. Eksempelvis er det vigtigt at I overvejer hvor mange gæster I ønsker at invitere, da dette får økonomisk indflydelse på mange af jeres øvrige beslutninger om festen. Eksempelvis hvor I vil afholde festen, da I skal have et festlokale der passer i størrelsen til antallet af gæster.

Mange af de valg I træffer, når I planlægger jeres fest, vil have betydning for budgettet. Eksempelvis kan der være stor prisforskel på, om man holder bryllupsfesten i et lejet festlokale og selv finder en kok og serveringspersonale, eller om man ønsker at holde festen på en restaurant, hotel eller herregård.

Få hjælp til at lægge jeres bryllupsbudget

Rådtilpenge.dk har udarbejdet en budgetskabelon, som I kan bruge som hjælp til at få lagt jeres bryllupsbudget.

Det er vigtigt at I gør jer nogle overvejelser omkring hvor mange penge I ønsker at bruge på de enkelte poster. Indsaml evt. tilbud fra 2-3 leverandører af mad, blomster, fotografer mm. På den måde undgår I at bruge for mange penge på noget, som I kunne have fået billigere et andet sted.  

Kom godt fra start med bryllupsbudget skabelonen