icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Læg en plan for din gæld og sov bedre

24.04.17 af Morten Holm Steinvig

Læg nemt en plan for at komme af med din gæld

Gæld spøger i baghovedet på mange, og bekymringerne ødelægger nattesøvnen, hvis gældsmonstret får lov til at vokse sig stor og uoverskuelig. Heldigvis er det ret nemt selv at lægge en slagplan for, hvordan du hurtigst muligt får manet din gæld ud af soveværelset.

Du behøver ikke at afsætte mere end en time på at skabe dig et overblik og lægge en strategi, hvis du følger de fem skridt og bruger gældsplanen nedenfor. Gældsplanen regner ud hvilket lån, der er dyrest for dig og skal afdrages først. Derved sparer du penge og kommer hurtigst muligt din gæld til livs.

Du kan bruge gældsplanen til forskellige gældstyper fx kassekreditter, kreditkort, forbrugslån, billån. Men du kan ikke bruge gældsplanen til realkreditlån eller andre boliglån, som er noget særligt og ikke passer ind her.

Fem skridt til gældsfrihed

 1. Skab dig et overblik over alle dine gældsposter

  Du tager dit første skridt, ved at skabe dig et overblik over fjendens positioner, dvs. dine gældsposter. Start med at samle informationerne om alt din gæld. Du kan finde disse informationer i de papirer og e-mails, som du har modtaget, da du optog lånene. Hvis du ikke kan finde dem, kan du sikker finde informationen på bankens eller kreditfirmaets hjemmeside. Du skal finde følgende tal og skrive dem ind i gældsplanen for hver gældspost: Hvor mange kroner skylder du? Er der tvungne minimumsafdrag hver måned? Hvad er rentesatsen på gælden?

 2. Spar penge ved at samle din gæld

  Før du går i gang med at prioritere din gæld, bør du bruge dit nyfundne overblik og forsøge at samle så meget så muligt af din gæld der, hvor det er allerbilligst, og renten er lavest: Hvis du fx kan indfri din kreditkortgæld med høj rente med en kassekredit eller banklån til en lavere rente, sparer du mange penge. Samtidig får du også et bedre overblik når din gæld er få steder eller et enkelt. Så brug lidt tid på at finde ud af hvilke lån du kan indfri, og hvor renten er billigst. Hvis det ikke kan lade sig gøre at samle noget af gælden, kan du gå videre til tredje skridt.

 3. Se hvor mange kroner du betaler i rente (og gys)

  Når du har skrevet alt din gæld ind i gældsplanen, kan du se, hvad din gæld samlet koster dig i kroner og ører . Det kan være det er ret meget? Hvad kunne du købe for de penge du hver måned bruger på renteudgifter? Mon ikke den aha-oplevelse kan motiverer dig til at komme af med denne byrde i din økonomi?

 4. Prioriter at afdrage den dyreste gæld

  Din gældsplan fortæller dig også, hvilken gæld du skal starte med at afbetale, fordi denne gæld er dyrest for dig.

 5. Afsæt et ekstra beløb til at afdrage din gæld

  Hvis du ikke allerede afdrager på din dyreste gæld, skal du finde nogle penge i dit budget og indsætte det beløb til i ”minimumsafdrag”. Du skal sætte alle kanoner ind på at sænke din dyreste gæld. Du kan overveje at stoppe med at afdrage billigere gæld i en periode, og i stedet bruge det penge på at afdrage den dyreste gæld. Eksempel: Hvis du har et SU-lån på 100.000 kr., giver det mening at udskyde afdraget på SU-lånet og i stedet afbetale kassekreditten på 40.0000 kr., hvis rente koster meget mere i kroner og øre. Den dyreste gæld skal væk først.

Følg op på gældsplanen

Når du i et stykke tid har betalt af på din dyreste gæld, kan den gæld være blevet så lille, at en anden gæld nu koster dig flere penge. Så læg en ny gældsplan.