icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Tal sammen om penge og undgå skænderier i parforholdet

19.03.17 af Morten Holm Steinvig

Nøglen til et godt parforhold er god kommunikation om de svære emner. Privatøkonomi er en uudtømmelig kilde til store og små konflikter og en almindelig årsag til, at parforhold slides i stykker. Så se din bedre halvdel dybt i øjnene, og få talt ud om jeres pengesager.

Følelser og penge hænger sammen

Konflikter om økonomien, kan være med til at få jeres forhold til at krakelere. Tal tidligt sammen om, hvordan I bør jonglerer indtægter og forbrug, før en uretfærdig fordeling og ubehagelige overraskelser sætter fut i jeres følelser. Diskussionen om penge er især svær at tage konstruktivt, hvis jeres følelser allerede er helt oppe i det røde felt.

For der kan være mange negative følelser involveret i pengesager. Hvis du tjener mindst af jer to eller har meget gæld, kan du føle dig ydmyget, hvis du skal bede din bedre halvdel om økonomisk hjælp, for penge er også magt. Du kan føle vrede og irritation over, at den anden i dine øjne bruger for mange penge på sig selv. Og du kan være flov over at, du ikke selv har styr på sine penge, hvis den anden er god til at kontrollere sit forbrug.

Men hvordan kan I komme i gang med at tage snakken?

Aftal en date night med jeres budget

Aftal en månedlig date ved køkkenbordet, hvor I taler om økonomien, og måske også hvordan det ellers går mellem jer. I skal afsætte god tid, så ingen af jer har travlt med at komme videre. Køb et stykke kringle, eller drik et glas rødvin. Så bliver det også lidt hyggeligt, og I har en gulerod til at få sat jer ned og talt om økonomien. Når I er åbne omkring, hvordan jeres egen finansielle situation ser ud, styrker I også tilliden i jeres forhold.

Tal pænt

Hvis I har en konflikt over en regning eller et udlæg, skal I huske ikke at være opfarende, selv om den anden har været nok så uansvarlig eller bare går i alt for små sko. I stedet skal I lade den anden lufte sine synspunkter, og selv lytte godt efter. I kan også fordele en tale- og lytterolle, hvis det der med at give plads er svært. Når I selv taler, skal I tage udgangspunkt i, hvordan I selv opfatter situationen, og ikke bruge dømmende udsagn som, ”du kan bare aldrig holde budgettet”, eller ”du handler altid for meget ind i Irma”.

Start i stedet hver sætning med ”jeg” i stedet for ”du”, og tag udgangspunkt I, hvordan I selv opfatter situationen (sådan skal I i det hele taget tackle konflikterne i jeres forhold, også konflikten om toiletbrættets position). Hvis I er åbne om jeres egne fejltagelser, skaber I også rum for at jeres partner kan åbne op.

Hvem er flottenhejmeren og hvem er gnieren?

Hvis du har kendt din partner længe, har du nok en god ide om, hvordan han eller hun jonglerer med udgifter og indtægter. Folk er forskellige, og det er deres forhold til penge også. Og er du og din partner meget forskellige, kan der ligge mange konflikter og ulme i jeres forskellige forhold til penge.

Er du typen, der altid går ud af døren med de store spenderbukser på? Eller er du mere en gnier som Onkel Joakim? Og hvordan er din bedre halvdel? En uforbederlig impulskøber eller systematisk opsparer? Måske har du en ide om det allerede, men prøve at tale om det alligevel.

Når I kender hinandens tanker om, hvordan penge skal prioriteres og bruges, har I et bedre grundlag for en god samtale.

Få det ned på skrift

Tal om, på hvilken måde I vil styre pengene, og hvilke forventninger I har? Ønsker I en stram budgettering? Eller tager I afslappet udgifterne på slump? (Det kan ikke anbefales). Ønsker I en fællesøkonomi med deling af alle udgifter? Eller skal I have en adskilt økonomi? Deler i restaurantregningen eller vil en af jer give besøget som gave, Det er vigtigt at komme til bunds i. 

Hvis I vil være mere sikker på, at I overholder det, som I aftaler, kan I også skrive de regler ned, I har for jeres finanser. Hvilke penge er fælles? Hvilke penge er jeres egne? Og hvilke mål har I? At I skriver det ned på papir, gør det ikke juridisk bindende, men det kan være en god reminder, hvis I om et par måneder bliver uenige om, om hvad det nu var I aftalte sidst.

Disse emner skal I tale om:

  • Udgifter
    Hvordan deler I udgifterne og indtægterne? Har I 100% fællesøkonomi? Eller betaler I 50 / 50 eller 60/ 40 til en fælles budgetkonto? Der er mange måder at fixe en parøkonomi på.
  • Forbrugsvaner
    Hun køber altid økologisk, men han er rigtig glad for store bøffer. Hvor skal niveaet ligge i forhold til hvad ting må koste? Dette er især vigtigt med klare linjer, hvis I har fuldstændig fællesøkonomi, men også hvis I blot deles om de fælles udgifter. Skal den ene informere den anden inden et køb på over 500 kr. eller 1000 kr.? Eller er det no go at kommentere på køb af egen lomme?
  • Hvad er fællesudgifter?
    Hvilke udgifter er I fælles om? Vær afklaret omkring hvad I selv skal betale for. Selv små uenigheder om hvorvidt tamponer er en fællesudgift, kan føre til skænderier på en dårlig dag.
  • Gæld og formue
    Sidder en af jer inde med gæld eller en opsparing, og er det jeres egen eller fælles? Hvis I er gift er situationen noget mere klar. Det kan du læse mere om her.
  • Hvilke drømme har I om fremtiden?
    Sparer I op til noget stort? Eller vil I hellere bruge jeres penge på fornøjelser her og nu. Vær klar på dette, så opspareren i forholdet ikke føler, at luksusdyret med sit daglige overforbrug kannibaliserer på den fælles drøm om en ny sofa.

 

Få styr på parforhold og økonomi