Nye udgifter når du får et barn

Der er tre slags nye udgifter, som påvirker familieøkonomien når du får børn. Her kan du læse mere om engangsudgifter, ekstra faste udgifter og ekstra løbende udgifter.

  • Engangsudgifter til fx babyudstyr og barnedåb
  • Ekstra faste udgifter til bl.a. daginstitution, el, vand, forsikringer og børneopsparing.
  • Ekstra løbende udgifter til bl.a. mad, bleer, børnetøj mv. 

Du kan læse om de forskellige udgiftsposter nedenfor.

Éngangsudgifter

Som børnefamilie får I behov for babyudstyr. Det kan bl.a. være barnevogn, seng, puslebord, høj stol, møbler til barnets ting, autostol og meget andet.

Hvis du vil købe alt udstyr som nyt, og ikke vælger de billigste varer, er det ikke ualmindeligt at komme af med op mod 25.000 kr. i engangsudgift alene til udstyr.

Du skal også regne med en engangsudgift, hvis du vil invitere gæster til barnedåb eller navngivningsfest.

Ekstra udgifter til pasning

Prisen for pasning er forskellig fra kommune til kommune – og den afhænger af familiens indkomst.

Som et fingerpeg er brugerbetalingen for dagpleje/vuggestue til 0-3 årige ca. 3.500-4.500 kr./måned, mens den for børnehave til 3-6 årige er ca. 2.000-3.000 kr./måned.

Spørg om prisen hos din kommune. Det er ikke alle, der skal betale fuld pris for pasning. Der er forskellige typer økonomisk tilskud (fripladstilskud).

Ekstra udgifter til el og vand

Når jeres familie vokser fra to til tre, må I forvente, at jeres udgifter til hhv. el og vand stiger med op til nogle hundrede kroner om måneden.

Det skyldes blandt andet, at fx vaskemaskine og opvaskemaskine bliver brugt oftere – og at man i barselsperioden er hjemme meget af dagen.

Se mere om gennemsnitlige priser for elforbrug og vandforbrug på Energistyrelsens webside sparenergi.dk.

Ekstra udgifter til forsikringer

Når I får barn, er det en god idé at tegne en ulykkesforsikring til barnet. Så får barnet udbetalt en erstatning ved varige mén pga. en ulykke. En sådan forsikring koster typisk ca. 75-150 kr. om måneden.

Det er også en god idé, at I som forældre har en livsforsikring og er medlem af en A-kasse, så der er penge til at forsørge barnet, hvis én af jer bliver arbejdsløs, eller én af jer dør, før barnet er voksen.

Læs mere om børneulykkesforsikringer

Læs mere i afsnittet om forsikringer

Ekstra udgifter til børneopsparing

Når du får barn, kan du overveje at oprette en børneopsparing. Fordelen ved en børneopsparing er, at renterne er skattefrie. Og når dit barn bliver voksen kan pengene hæves, uden at der skal betales skat af renteindtægterne. Man kan kun oprette én skattefri konto til hvert barn. Der kan højst indskydes 6.000 kr. om året - og i alt højst 72.000 kr. Pengene skal være bundet i mindst syv år på kontoen. Pengene kan udbetales tidligst, når barnet er fyldt 14 år, og senest, når barnet er 21 år.

Ekstra løbende udgifter til husholdning og forbrug

Som tommelfingerregel skal en familie med to voksne minimum have 9.000-10.000 kr. til rådighed om måneden, når alle faste udgifter er betalt. Det beløb skal dække udgifter til mad, tøj, fornøjelser, ferier mv.

Når I får barn, bør I sørge for at have yderligere 2.500-3.500 kr. til rådighed pr. måned pr. barn. Det beløb dækker udgifter til mad, bleer, tøj, sko, udstyr, legetøj, fritidsaktiviteter mv. til barnet (jo ældre barnet er, jo mere skal I afsætte i budgettet).