Overblik over økonomien - Hvis du mister erhvervsevnen

  1. Få et overblik over din privatøkonomi

    Hvis du står i en situation, hvor du pludselig oplever et fald i din indkomst, er det vigtigt at du får taget hånd om situationen, i stedet for at lade stå til.

    Det første skridt er at skabe dig et overblik over din økonomi. Når du ved hvor stor din indtægt er, og hvordan dine udgifter ser ud og fordeler sig, er det nemmere at se om dine indtægter og udgifter passer sammen. 

    Gem eventuelt dine regninger og kvitteringer igennem en periode, for at kunne lægge et realistisk budget.

    Prøv Rådtilpenge.dk's budgetskabelon

  2. Gennemgå dine udgifter

    Når du har lagt dit budget, skal du se på hvor stort eller lille et beløb du har til overs, når du har betalt dine udgifter og dit forbrug. Har du et stramt budget, hvor der kun er et lille beløb til overs hver måned, eller har du overskud i budgettet med et stort beløb hver måned? Husk at indtaste hele dit forbrug i budgettet, så du får et retvisende billede af, hvor mange penge du egentlig bruger hver måned.

    Det kan være en fordel at gennemgå dine udgifter, og se om der er poster du kan spare på. Typisk kan du spare penge, ved at gennemgå dine forsikringer og eventuelt skifte forsikringsselskab.

    Hvis du har et stramt budget, bør du være ekstra opmærksom på, om der er poster, der er uhensigtsmæssigt store. Tjek eventuelt om du kan spare penge på mobil, fjernsyn og internet ved at skifte udbyder.

    Afbetaler du på gæld, kan det også være relevant at undersøge, om du kan få et tilsvarende lån i en anden bank til en lavere rente. 

    Pengepriser.dk kan du sammenligne renter fra alle banker i Danmark.  

  3. Retten til førtidspension

    Hvis du har mistet erhvervsevnen, kan du have ret til førtidspension. For at være berettiget til førtidspension, skal det vurderes, at du har fået nedsat din erhvervsevne permanent, og ikke fremover kan forsørge dig selv ved arbejde.

    Du kan læse mere om førtidspension og se de aktuelle satser for førtidspension hos Borger.dk 

  4. Få styr på din gæld

    Hvis du har gæld og din indtægt falder så meget, at dine udgifter bliver større end din nye indtægt kan dække, kan du blive nødt til at justere dine udgifter.

    Hvis du fortsat har for høje udgifter, kan det være en mulighed at tage kontakt til dine kreditorer og undersøge hvilke muligheder du har, for at justere på afbetalingen af din gæld. 

    Uanset hvad grunden kan være, bør du altid tage kontakt til en kreditor, hvis du ikke betaler den aftalte ydelse til tiden.

    Læs mere om hvad du selv kan gøre, for at komme af med din gæld

  5. Pension 

    Hvis du mister erhvervsevnen og er berettiget til førtidspension, indbetaler du ikke længere til din arbejdsmarkedspension og det kan være svært at have råderum til at indbetale til individuelle pensioner. Et alternativ er den supplerende arbejdsmarkedspension, der er en ordning specielt til førtidspensionister. Ordningen skal sikre, at du som førtidspensionist også har noget at leve af, når du går på folkepension.

    Ordningen fungerer sådan, at du hver måned indbetaler 1/3-del af pensionsbidraget og din kommune betaler de resterende 2/3-dele.

    Læs mere om den supplerende arbejdsmarkedspension hos Borger.dk

  6. Sparetips

    Her kan du få gode råd og inspiration til, hvordan du kan spare på dit forbrug.

    Få et hævekort og undgå overtræk

    Tal med din bank om at få et hævekort, så du ikke har mulighed for at overtrække din konto. Med et hævekort, kan du kun bruge de penge, som står på din konto.

    Brug hævekortet til at hæve kontanter frem for at bruge kortbetalinger

    Lav et budget og udregn, hvor meget du faktisk kan tillade dig at bruge pr. uge. Hæv dette beløb mandag og lad være med at hæve mere resten af ugen.

    Når du hæver kontanter i stedet for at betale med kort, er det sværere at bruge så mange penge, fordi du får mere føling med, hvor meget du bruger.

    Giv forsikringerne et eftersyn

    Der kan være penge at spare ved at skifte forsikringsselskab. Prøv forsikringsguiden og se, hvor du finder den bedste pris og forsikringsdækning.

    Sammenlign låneomkostninger

    Prøv at sammenligne låneomkostninger i forskellige banker. Det kan du gøre på www.pengepriser.dk.

    Hvis en bank tilbyder billigere lån end det du har, kan du forsøge enten at skifte bank eller bruge din viden om priser på lån som en forhandlingstaktik til at få en bedre låneaftale hos din egen bank.

    Spar penge på dit energiforbrug

    Go' energi (Center for Energibesparelser) har masser af energi- og sparetips til at hjælpe dig med at reducere omkostningerne.

    Få gode råd til at nedsætte dit energiforbrug på sparenergi.dk

    Spar på transporten

    De høje priser på brændstof betyder at det både er dårligt for klimaet og økonomien at bruge bilen. Hvis du skal køre indenfor en overkommelig afstand kan du overveje at tage cyklen. Det er både godt for kroppen og økonomien.

    Eller du kan undersøge om der er penge at spare ved at bruge offentlig transport.

    Undgå impulskøb

    Undgå at købe ting du ikke absolut har brug for. Vurdér dine indkøb en ekstra gang.

    Sæt evt. i stedet penge til side til opsparing, så du altid har penge til uforudsete omkostninger, eksempelvis en stor tandlægeregning eller hvis dit køleskab pludselig går i stykker.

    Lav en madplan

    Lav en madplan og køb ind én gang om ugen. Når du samler dine indkøb, undgår du i højere grad impulskøb.

    Spar penge på dagligvarer

    Kig i tilbudsaviserne, planlæg dine indkøb og hold dig til indkøbssedlen.

    Få inspiration fra Forbrug.dk, der med gode råd hjælper dig til at blive en rigtig tilbudsjæger.

    Sælg de ting du ikke bruger

    Hvis du har brug for at forøge din indkomst en smule, kan du sælge de ting, du ikke bruger, på nettet. Du kan sælge alt fra gamle bøger til tøj og sko. Hvis du vurderer at du ikke har gavn af det længere, kan det være andre kan få fornøjelse af det.

    Der findes mange portaler på nettet, hvor man kan købe og sælge brugte ting.