Unges privatøkonomi 2013

Penge- og Pensionspanelet har som led i lanceringen af undervisningsmaterialet ”Funny Money” i november 2013, gennemført en ny spørgeskemaundersøgelse af privatøkonomien blandt unge i alderen 18-25 år.

Resume

Undersøgelsen viser at der stadig er behov for at hjælpe de unge med at få styr på økonomien.

Undersøgelsen viser blandt andet at:

  • 30 % af de unge har et forbrugslån
  • 35 % af de unge slet ikke sparer op
  • 14 % af de unge aldrig kender størrelsen på deres månedlige udgifter
  • 10 % af de unge har optaget lån for at kunne betale regninger

Resultaterne peger på, at der er et behov for at give børn og unge en grundlæggende forståelse for budget, opsparing og lån, så de får gode økonomiske vaner både i ungdomslivet og voksenlivet.

Panelets undervisningsmateriale ”Funny Money” er målrettet de ældste elever i folkeskolen, og sætter fokus på de tre temaer: budget, lån og opsparing. Panelet har udviklet undervisningsmateriale til lærer, elever og til forældre. Materialet skal være med til at klæde både de unge og voksne på, for at gøre de unge til stærke forbrugere og øge deres finansielle forståelse.

Læs mere om Funny Money og find materialet her

Undersøgelsen

Undersøgelse om unges privatøkonomi 2013 (PDF)

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.176 CAWI-interview med danskere i alderen 18-25 år. Undersøgelsen er gennemført i perioden 8. maj - 18. juni 2013.

Unges privatøkonomi 2011

Penge- og Pensionspanelet har i forbindelse med lanceringen af kampagnen ”På røven – undgå klatgæld” i november 2011, gennemført en spørgeskemaundersøgelse af unge 18-25 åriges privatøkonomi.

Resume

Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at de unge 18-25 årige generelt har styr på økonomien. Størstedelen af de unge har en opsparing og undgår dyre forbrugslån. Dog er der en mindre del af de unge, som har ikke har styr på deres økonomi, og som bruger flere penge end de har.

Undersøgelsens resultater støtter op omkring, at der er en mindre gruppe af de unge, som har brug for ekstra råd og information til at få en sund økonomi.

Panelets facebook kampagne ”På røven – undgå klatgæld” skal lære de unge om økonomi, og om hvordan de undgår klatgæld og dyre forbrugslån.

Undersøgelsen

Undersøgelse om unges privatøkonomi 2011 (pdf)

Undersøgelsen er gennemført oktober 2011


Fakta om kampagnen

Kampagnen hedder "PÅ RØVEN - undgå klatgæld" og ønsker at skabe et rum, hvor unge både inspirerer hinanden og samtidig bliver informeret om redskaber til en sund økonomi.

Kampagnen kører på Facebook og har været på workshops i København, Slagelse, Holbæk, Randers, Aalborg, Svendborg, Fredericia og Nykøbing Falster, med Huxi Bach og Karen Thisted som værter. De to er tidligere kendt som værter på P3 programmet "Den løse kanon".

Læs mere om På Røven kampagnen

Følg På Røven på Facebook