Horisontberegninger giver forbrugeren pejlemærker på boliglånsmarkedet

Den forbruger, der jagter et godt lån at købe ejerbolig for, skal navigere mellem flere forskellige typer lån end nogensinde før. Forbrugeren kan derfor have brug for pejlemærker til at skelne de mange lånetyper fra hinanden, og finde vej til et lån, som passer til eget behov.   

Sådanne pejlemærker kan findes med Penge- og Pensionspanelets forslag til branchen om en standard for en såkaldt ”horisontberegning”. Horisontberegninger er et værktøj, der kan bruges til at sammenligne de vidt forskellige lånetyper på markedet med hinanden. Værktøjet kan også åbne forbrugerens øjne for nogle ting, som andre redskaber og nøgletal, fx ÅOP, ikke kan.

Horisontberegninger viser blandt andet forbrugeren, at nogle lån er langt mere risikofyldte end andre, fordi udviklingen i renten påvirker lånetyper forskelligt.

Forslaget fra Penge- og Pensionspanelet til en standard for horisontberegninger er blevet udviklet i en arbejdsgruppe under panelet. Arbejdsgruppen har bestået af repræsentanter fra penge- og realkreditinstitutterne, Forbrugerrådet samt fagspecialister. 

Rapporter

Penge- og Pensionspanelets forslag til horisontberegninger (pdf)

Arbejdsgruppens baggrundsrapport (pdf)

 

Rapporten er offentliggjort 6. september 2013