7 ud af 10 har ikke en opsparing til uforudsete udgifter

22.02.2019

Kun 28 % af danskerne svarer ja til at de har en særlig opsparing, der skal dække uforudsete udgifter som fx tandlægeregninger og reparationer. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for det offentlige forbrugersite Rådtilpenge.dk. 

”Tallene peger på, at der er behov for, at flere får lavet en økonomisk buffer, så de er forberedte når de uforudsete regninger kommer. Alle kender jo til at køleskabet eller opvaskemaskinen pludselig står af, og så er det rart med en opsparing der står klar, så du ikke skal ud og låne pengene”, forklarer Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensions-panelet.

Undersøgelsen viser også, at der er flere kvinder (32 %) end mænd (25 %), der har sparet op til de uforudsete udgifter. Derudover er der flest blandt de unge mellem 18-35 år, der har øremærket penge til den særlige opsparing. 36 % af de unge svarer ja på spørgsmålet, mod henholdsvis 28 % blandt de 36-59 årige og 22 % blandt de 60+ årige.

”Det er overraskende og positivt, at der er flest blandt de unge, der har en økonomisk stødpude. Det er rigtig fint, når vi ved at de unge ofte har en stram økonomi, hvor det kan være svært at afsætte pengene i budgettet”, siger Louise Skjødsholm.

Undersøgelsen ser også på, hvorfor der er så mange, der ikke sparer op til de uforudsete udgifter. I svarkategorien ”Det har jeg ikke råd til i mit budget” er der flest blandt de 36-59 årige. Derimod er der flest blandt de unge, der svarer ja til udsagnet ”Det har jeg bare ikke fået lavet, men planlægger at få det gjort”. I svarmuligheden ”Det har jeg ikke behov for med min økonomi” finder vi flest blandt de 60+ årige.

Rådtilpenge.dk har samlet fem gode råd til dig, som gerne vil i gang med at spare op.

  1. Opret en selvstændig opsparingskonto.
  2. Sørg for at afsætte pengene til opsparingen i dit budget.
  3. Gør det nemt for dig selv og lav en fast månedlig overførsel.
  4. Forhøj din opsparing når du fx får mere i løn eller penge tilbage fra SKAT.
  5. Skriv ned hvilke nødsituationer du må bruge opsparingen på.

Find en guide til hvordan du starter din stødpudeopsparing på Rådtilpenge.dk

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup blandt 1052 danskere på 18 år eller derover. Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. november - 7. november 2018.

Undersøgelsen fra Kantar Gallup kan findes her.

For yderligere information:

Kontakt specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet Louise Skjødsholm, på telefon 33 55 83 06, e-mail lsh@ftnet.dk.