Hold din økonomi simpel

Få overblik og tag kontrol over din økonomi. En simpel og samlet privatøkonomi er billig og overskuelig.

Undgå at miste overblikket med for mange produkter og services, som du betaler til løbende.

Her får du hjælp til at sortere i dine finansielle produkter, så du undgår at betale for noget, du ikke bruger.

Kom i gang med at tilpasse din økonomi med Dit Økonomiske Livshjul

Se hvilke dele af din økonomi, du især bør tænke på lige nu. Indtast din alder og svar på tre hurtige spørgsmål for at få nogle gode anbefalinger.

Se dit økonomiske livshjul

Tips og tricks til en simpel økonomi

Her er, hvad du skal gøre for at holde din økonomi simpel

 1. Læg alle dine aftaler og kontrakter ét sted – på computeren eller i en mappe. Især forsikringsvilkår, som kan have meget forskellige dækninger, er gode at have nem adgang til.
 2. Sæt tid af til at gå dine papirer igennem og danne dig et overblik over, hvilke finansielle produkter din økonomi er bygget op af.
 3. Jo færre produkter og selskaber des lettere at få overblik og spare penge.
 4. Brug ikke kreditkort – hvis du køber på kredit, kan du nemt miste overblik, fordi regningen ikke falder her og nu, men i stedet stjæler penge fra næste måneds budget.
 5. Køb ikke med afbetaling – det gør din økonomi mere kompleks. Læg i stedet penge til side og spar op. Hvis du absolut skal købe på afbetaling, så skriv det ind i dit budget som en fast månedlig udgift.

Tjekliste til en simpel økonomi

Det første skridt til en simpel privatøkonomi tager du ved at skabe dig et overblik over alle dine finansielle produkter.

 • Få overblik over alle dine finansielle produkter
 • Saml dine forsikringer og pensioner
 • Læg dine små lån sammen til et lån
 • Ryd op i dine abonnementer


På dit kontoudtog kan du se, hvad du betaler for. Kontakt derefter selskabernes kundeservice og bed om dine oplysninger på dine aftaler.

Tringuide til en simpel økonomi

Saml dine forsikringer

Har du dine forsikringer hos mere end et selskab? Hvis svaret er ja, så har du måske dobbeltforsikring. Og ved du så hvad, hvornår og hvor meget dine forsikringer dækker? Hvis svaret her er nej, er du måske overforsikret, eller underforsikret. Ryd op i dine forsikringer. Kig vilkårene igennem og tænk over, om forsikringerne stadig passer til din situation.

Her er en guide til at tjekke dine forsikringer

Læg dine små lån sammen til et lån

Har du klatgæld liggende rundt omkring? Så få alt din klatgæld samlet i en stor bunke. Derved får du et bedre overblik over, hvor meget klatgælden fylder i din økonomi. Du kan også spare penge, hvis du kan få samlet gælden til et lån med en lavere rente.

Læs mere om hvordan du bliver din gæld kvit

Har du klatgæld liggende rundt omkring? Så få alt din klatgæld samlet i en stor bunke. Derved får du et bedre overblik over, hvor meget klatgælden fylder i din økonomi. Du kan også spare penge, hvis du kan få samlet gælden til et lån med en lavere rente.

Læs mere, om hvordan du bliver gæld kvitLæg dine pensioner sammen

Er du rykket videre til nye jobs flere gange, kan du have glemt at tage dine pensioner med dig. De små klatpensioner skal administreres af pensionsselskabet, og det koster penge, som bliver taget af pensionsopsparingen. Derfor er det billigere at du samler alle dine pensionsopsparinger i et selskab, så du kan spare penge på omkostningerne. Samtidig får du et bedre overblik.

Sådan rydder du op i dine pensioner

Ryd op i dine abonnementer

Gemt rundt omkring i dit kontoudtog ligger der en masse større og mindre faste udgifter i form af abonnementer og medlemskaber. Sammenlagt kan disse skyggeudgifter løbe om i mange tusinde kroner om året. Hvis du ikke bruger dem, er det bare med at få muget ud.

Det kunne fx være:

 • Fitnesscentret – får du det rent faktisk brugt, eller håber du bare?
 • Software abonnementer fx betalte apps – måske er der gratis alternativer
 • TV-pakker – ser du alle kanalerne?
 • Internet – kan du få det billigere?
 • Streamingtjenester for musik og video
 • Telefonabonnementer – får du brugt den taletid og data, eller skal du skifte til mindre pakke?
 • Medlemskaber af foreninger

Husk at kigge minimum et kvartal tilbage, og gerne længere tilbage. Nogle abonnementer bliver trukket hvert kvartal, halvår eller år. Husk også at ajourføre dit budget med disse skyggeudgifter, så du får et overblik over, hvad du faktisk betaler for dem. Så får du endnu mere lyst til at skære noget væk.Spar penge

Trænger du til at få lidt flere penge mellem hænderne?

Brug disse sparetips