Betal din dyreste gæld først

Få styr på din gæld og tag kontrol over din økonomi. Afbetal dyr gæld før billig gæld.

Har du gæld, som hver måned suger penge ud af lommen på dig i form af renter og gebyrer? Du risikerer at spilde dine penge på at betale høje renter.

Her får du hjælp til at få styr på din gæld.

Kom i gang med at få styr på din gæld med en gældsplan

Med din gældsplan kan du nemt finde ud af, hvilket lån der er dyrest for dig, og derfor også er smartest for dig at afdrage først. Så bliver du hurtigere gældsfri.

Læg en gældsplan

 Tjekliste til at få styr på gæld


  • Få overblik over al din gæld
  • Sam dyr klatgæld og gør den billigere
  • Få renter og afdrag ind i budgettet


Tips og tricks til at få styr på gæld

Tommelfingerreglen siger, at du skal betale din dyre gæld, før du afbetaler billigere gæld, og før du sparer op.

Den rækkefølge bunder i, at der er en forskel på den rente og de gebyrer, du betaler for lån, og hvad du får i rente for din opsparing. Det er umuligt, krone for krone, at få det samme ud af din opsparing, investering, eller afdrag på billig gæld, som du ville få, hvis du afdrog din dyre gæld i stedet og sparede renter og gebyrer. Du taber altså penge, hvis du vender rækkefølgen om.

Hvad er så dyr gæld? Det er den gæld du betaler mest for i rente, hvilket i sidste ende et individuelt spørgsmål om hvilke lån du har. Men dyr gæld er typisk:

  • De såkaldte kviklån eller SMS-lån, som også har gebyrer tilknyttet
  • Kreditkortgæld
  • Forbrugslån
  • Kassekreditter

Hvis du har den slags gæld, så kom af med denne dyre gæld før billigere gæld, og før du sparer op. Når du afdrager gæld, sparer du på en måde også op, for du får flere penge til fremtiden, når du ikke betaler omkostninger for at låne penge.

Saml klatgæld og gør den billig

Hvis du har meget dyr klatgæld liggende hos mange firmaer, er den smarte løsning for dig, at du samler klatgælden i en stor pulje, med de lavest mulige omkostninger i form af rente og gebyrer, og bruge de penge du sparer til at afdrage gælden. Samtidig får du ro i maven og et godt overblik over din gæld.

Motiver dig selv med det første lille skridt

For nogle virker det motiverende, hvis de starter med at få de små gældsposter banket ned, i stedet for møjsommeligt at file små stykker af på en større gæld. Et første lille skridt er let at tage, og succesfornemmelsen ved at betale de små gældsposter af, motivere dig til at starte på den store gæld og blive ved, indtil gælden er væk.

Spar penge

Trænger du til at få lidt flere penge mellem hænderne?

Brug disse sparetips