Mad og helbred

En stor del af vores forbrug er til mad. Samtidig smider vi i Danmark mad ud for næsten 16 mia. kr. om året. Her er der altså i den grad penge at spare! Brug resterne, lav en madplan, gå på tilbudsjagt, frys ned og lav madpakke, det er blot nogle af de simple råd til at undgå madspild og spare på madbudgettet. Helbredet kan du også spare på. Det er f.eks. en god idé at undersøge prislister hos flere tandlæger, før du får foretaget en dyr behandling.

Brug resterne og undgå madspild

En dansk husstand på fire personer smider i gennemsnit næsten 60 kilo mad ud om året. I alt koster madspild de danske husstande 16 milliarder kroner om året. Der er altså både økonomiske og miljømæssige gevinster ved at reducere madspildet i hjemmet. Det kan du bl.a. gøre ved at lave en madplan eller ved altid at planlægge måltiderne ud fra, hvad du allerede har i køleskabet, så du får brugt resterne og dermed sparer penge.

Lav en madplan

Med en god madplan kan du både spare penge og undgå madspild. Lav en madplan for den kommende uge, så behøver du kun købe stort ind én gang om ugen. Planlæg dine måltider, så de samme ingredienser indgår flere gange i løbet af ugen, og vær sikker på, at der ikke går mad til spilde.

Drop plastikposerne

Brug stofposer til dine indkøb i stedet for at købe plastikposer. Ved at spare køb af f.eks. tre plastikposer om ugen, sparer du op mod 900 kr. om året.

Gå på tilbudsjagt

Er du praktisk, holder overblikket, tjekker udløbsdatoer og undgår impulskøb, kan der være masser af penge at spare ved at gå på tilbudsjagt i supermarkederne.

Tjek Forbrug.dk’s guide og få gode råd om tilbud

Mange supermarkeder har også kølebokse og metalbure dedikeret til varer, der er ved at nå sidste salgsdato. Her kan du ofte finde billig mad.

Tænk stort og frys ned

Lav store portioner aftensmad og frys ned, så er der større chance for, at du ikke går i take away-fælden på vej hjem fra en lang dag på arbejdet eller studiet. Husk, at du kan fryse alt fra grønsager til pålæg og brød, hvis du ikke når at få det spist før sidste anvendelsesdato.

Lav madpakke

Lav madpakke (evt. af rester fra gårsdagens aftensmad), og spar mange penge på dyre kantineordninger eller take away.

Bag dit eget brød

Brød er dyrt at købe og billigt at bage. Og der findes å mange nemme og hurtige bageopskrifter. Har du overskud, så bag en stor portion brød i weekenden, og frys halvdelen ned. Så har du til hele ugen, uden at det bliver tørt eller muggent.

Helbredet behøver ikke at koste dig kassen

Når du køber medicin på apoteket, kan du altid spørge efter det billigste alternative med samme virkning – på den måde kan du spare penge på alt fra hovedpinepiller til receptpligtig medicin. Det kan også betale sig at undersøge flere tandlægers prislister, før du eksempelvis får foretaget en dyr rodbehandling.

Betal kun for et fitnessabonnement, du rent faktisk bruger

Får du ikke brugt dit fitnessabonnement, så sig det op eller sæt det i bero og tag cyklen på arbejde i stedet eller løb en tur.  

Du kan også prøve Forsvarets gratis træningsapp: ”Træn med forsvaret, som kan downloades via App Store eller Google Play