icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskabicon_arbejdslivicon_arv_testamenteicon_bankicon_boernefamilieicon_flytningicon_forsikringicon_gaeldicon_huskoebicon_investeringspapiricon_opsparingicon_papirloest_forholdicon_pensionicon_skilsmisseicon_sparetipsicon_test_livssituationicon_tool_facebookicon_tool_facebookicon_tool_arrow_downicon_tool_arrow_lefticon_tool_arrow_righticon_tool_arrow_upicon_tool_closeicon_tool_facebookicon_tool_hamburgericon_tool_acc_expandedicon_tool_acc_expandedicon_tool_minusicon_tool_plusicon_tool_acc_expandedicon_tool_searchicon_tool_twittericon_tool_youtubeicon_unge_oekonomiicon_vaerktoej
Sparetips til en bedre økonomi

Bank, forsikringer og skat

Der kan være mange penge at spare ved at gennemgå dine bankkonti og give dine lån og forsikringer et eftersyn. Du kan også undgå store ekstraregninger ved at have styr på dine skatteforhold. Vi guider dig til, hvordan du ved at have styr på papirerne kan spare penge og undgå ubehagelige overraskelser.

Gennemgå dine bankkonti og giv dine lån et eftersyn

På Basalbetalingskonto.dk kan du nemt og hurtigt se og sammenligne priser på en almindelig indlånskonto og de tilknyttede serviceydelser i danske banker, sparekasser og andelskasser.

Sammenlign med dine nuværende konti og se, om du ved at skifte bank kan finde en billigere konto med en bedre rente.

Du kan ofte spare penge ved at gennemgå dine lån og tage en snak med dem, du skylder penge. Hvis du har lån forskellige steder, så forsøg at samle dine lån ét sted – fx i din bank. Det kan typisk hjælpe dig med at få en billigere rente og ÅOP (de årlige omkostninger i procent).

På pengepriser.dk kan du både tjekke hvilken bank, der giver de højeste renter på dine indlån og sammenligne låneomkostninger i forskellige banker.

Besøg pengepriser.dk

Hvis en bank tilbyder billigere lån end det du har, kan du forsøge enten at skifte bank eller bruge din viden om priser på lån til at forhandle med din nuværende bank, og forsøge at få en bedre låneaftale.

Hvis du har gæld og svært ved at overskue den, kan du finde inspiration i Rådtilpenge.dk's gældsguide

Giv forsikringerne et eftersyn

Det kan ofte svare sig at undersøge, hvad dine forsikringer ville koste i andre selskaber. Forsikringsguiden.dk er et online værktøj, hvor du finder den bedste pris og forsikringsdækning.

Du kan få mere information om, hvordan du skifter forsikringsselskab på Forbrug.dk

Er du studerende og medlem af en fagforening? Så kan du typisk opnå rabat på dine forsikringer. Undersøg mulighederne på din fagforenings hjemmeside eller kontakt din fagforening for mere information.

Sørg for at dine skatteforhold er i orden

Undgå at stå med en stor ekstraregning og vær opmærksom på om du betaler det rigtige i skat.

Når din forskudsopgørelse for det kommende år ligger klar i november, er det en god idé at tjekke om den passer, så du ikke risikerer at skulle betale penge tilbage i skat.

Gå din forskudsopgørelse igennem og tjek tallene. Se om der i forskudsopgørelsen står den rigtige indkomst og de rigtige fradrag, fx transportfradrag, fradrag for kontingent til fagforening, fradrag for renteudgifter osv. Hvis tallene ikke passer med din faktiske indkomst, kan du komme til at betale for lidt eller for meget i skat. Det er især vigtigt at være opmærksom på din forskudsopgørelse, hvis din indtægt ændrer sig, fx hvis du går fra at være studerende til at være i arbejde, eller hvis du skifter til et job med et andet lønniveau.

Ifølge SKAT skal du især være opmærksom, hvis...

  • Du får en væsentlig lønforhøjelse i løbet af året, får nyt job eller bliver ledig
  • Du starter selvstændig virksomhed
  • Du bliver gift eller skilt - eller mister din ægtefælle
  • Du køber eller sælger hus eller ejerlejlighed
  • Du omlægger eller indfrier lån, fx boliglån
  • Du starter - eller ophører med - indbetalinger til en pensionsordning
  • Du flytter, hvor afstanden mellem hjem og arbejde bliver væsentligt kortere og du derved mister dit befordringsfradrag - helt eller delvist
  • Du har væsentlige ændringer i kapitalindkomst
  • Du flytter eller udstationeres til udlandet

Læs mere og ændr din forskudsopgørelse på www.skat.dk/forskud