Skilsmisse og separation

Selvom privatøkonomien nok er det sidste I ønsker at tænke på, hvis I bliver skilt, separeret eller flytter fra hinanden, er det vigtigt at få styr på alligevel. Der er nemlig mange ting at tage stilling til, når man skal i gang med en ny tilværelse.

Her kan du kan læse om, hvilke økonomiske emner, det er vigtige at forholde sig til..

Din økonomi ved skilsmisse

At blive skilt, kan hurtigt blive til en realitet, med meget få klik med musen og et NemID/MitID. Men at blive skilt er meget mere end et klik. Din økonomi skal bl.a. sammensættes på ny, da alt skal splittes og etableres igen. Det kan være svært, hvis det kun var den ene af jer, som primært stod for økonomien i hverdagen.

For at undgå at skilsmissen bliver en dyr fornøjelse, er der en række ting som er vigtige at få styr på, når du skal i gang med en ny tilværelse.

Nogle af de emner du bl.a. skal forholde dig til er deling af formue og bodeling. Noget andet er at få styr på, hvilke økonomiske tilskud du er berettiget til at få ved en skilsmisse. Dine boligudgifter, familieforsikringer, skatteforhold etc. vil oftest også ændre sig, og derfor kan det være en god ide, at lave et sundhedstjek af din økonomi.

Når du skal skilles, skal du først og fremmest søge om separation eller skilsmisse hos statsforvaltningen. Dernæst handler det om at blive enig omkring alle vilkår. Enighed gør at tingene går hurtigere, hvorimod uenighed trækker processen ud.

Statsforvaltningens blanketter til skilsmisse

Skal du skilles eller separeres, er der en masse skilsmissepapirer og blanketter der har særlig relevans.

Der medfølger et gebyr når du ansøger om en separation eller skilsmisse

  • Ansøgning om separation 420 kr.
  • Ansøgning om skilsmisse 420 kr. Dette gælder uanset om du er blevet separeret først.
  • Vilkårsforhandling 950 kr.

Særeje ved skilsmisse

Der kan der opstå uenigheder om hvem der får hvad. Er der blevet oprettet et særeje på fx et sommerhus eller en båd, betyder det at den der har særejet har ret til sommerhuset eller båden, uden at skulle dele med den anden ægtefælle.

Læs mere om særeje ved ægteskab.

Børn og skilsmisse

Skal du skilles og har I børn sammen, så er der en række økonomiske pligter I skal tænke på. Efter I er blevet til enige om forældremyndigheden, skal I også blive enige om bl.a. børne- og uddannelsesbidrag. Børnebidrag betyder at I har pligt til at forsørge jeres barn indtil det fylder 18 år. Du kan som forældre opfylde din forsørgerpligt ved enten at bidrage med et fast beløb til forælderen der har barnet boende, eller betale til nogen at de ting barnet har brug for i sin hverdag.

Uddannelsesbidrag betales til unge mellem 18-24 år under uddannelse af den forældre barnet ikke bor sammen med

Bor du fx alene med dit barn, kan du med fordel ansøge om børnetilskud fra din kommune, hvis specifikke betingelser er opfyldt.

Ægtefællebidrag er også relevant for økonomien når I skal skilles. Tjener den ene af jer flere penge end den anden, så skal der højt sandsynlig gives det der kaldes et ægtefællebidrag/underholdningsbidrag. I kan selv aftale størrelsen af beløbet som skal betales til den forældre der tjener mindst. Kan I ikke blive enige, vil størrelsen af beløbet blive fastsat af Statsforvaltningen efter ansøgning.

Læs mere på Statsforvaltningen.dk hvis I ikke er enige.

Læs mere hos Statsforvaltningen for at få hjælp til at finde en løsning på ægtefællebidrag/børnebidrag og uddannelsesbidrag.

Pension ved skilsmisse

Der er mange ting der bliver delt ved en skilsmisse, men din eller din ægtefælles pension bliver ikke delt mellem jer. Det er kun hvis der er tale om at pensionerne ikke er ’rimelige’, at kompensation kan blive relevant.

Det kan fx være hvis den enes pension er meget større end den andens.

Læs mere om deling af pension og læs mere om kompensation i webpjecen hos Forsikring og Pension.