Pas på når du investerer i kryptovaluta

Finanstilsynet mener, at du bør passe på investeringer i kryptoaktiver som Bitcoins, fordi produkterne er uregulerede. Derfor har du ingen særlig beskyttelse, og du risikerer at miste din opsparing. Du risikerer også i højere grad at få stjålet din opsparing eller på anden måde blive svindlet.

Kryptoinvesteringer er ikke er egnede til de fleste almindelige forbrugere fordi:

  • Der er en meget høj sandsynlighed for, at du kan miste alle dine investerede penge, hvis du køber kryptoaktiver. Kryptovaluta er meget volatile investeringer, der kan både stige og falde meget på kort tid.
  • Risikoen for vildledende reklamer og svindel via sociale medier og influencers er meget høj.
  • Kryptomarkedet er ureguleret og modsat investeringer i aktier og obligationer har du som forbruger ingen særlig beskyttelse på kryptomarkedet

Vælg et mindre risikabelt alternativ

Hvis du investerer i kryptovaluta, tager du en meget høj risiko og kan miste opsparingen. Overvej om traditionelle investeringsformer, som aktier, passer bedre til din risikoappetit. Historien viser, at aktier over tid giver afkast, hvis du er villig til at tage risikoen.

Match din risikoprofil og din investering gennem rådgivning

En del af forbrugerbeskyttelsen ved de regulerede investeringer ligger i, at et mæglerfirma skal sikre, at der er en sammenhæng mellem din appetit på risiko, og den risiko du løber.

Vær kritisk over for løfter om store og hurtige afkast

Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det sikkert også. Der er stor sandsynlighed for, at du enten tager en høj risiko, eller der er tale om svindel, hvis du bliver lovet priser og afkast, som er højere end normalt.

Hvis du er blevet svindlet, så gå til banken og politiet

Hvis du har overført penge med en kortbetaling, kan du kontakte banken og forsøge at få trukket pengene tilbage. Du kan også anmelde svindel til dansk politi, men ofte vil efterforskningen bliver givet videre til udenlandske myndigheder.

Sådan spotter du en svindler

Kryptomarkedet tiltrækker i høj grad svindlere, der forsøger at narre folk til at investere i falske muligheder for kryptoinvesteringer. Du skal derfor være opmærksom, have en sund skepsis og kigge efter disse faretegn:

  • Løfter om meget høje afkast – lyder det for godt til at være sandt, så er det det nok.
  • Kendisser eller myndigheder, der anbefaler en kryptoinvestering, er et sikkert tegn på, at der står en svindler bag.
  • Fremmede personer, der kontakter dig via sociale medier, e-mails eller tekstbeskeder med et godt investeringstilbud er også tegn på en svindler.
  • Identiteten på en person eller et mæglerfirma, der vil sælge kryptoaktiver, kan ikke bekræftes.
  • Investeringsmægleren beder om, at du deler følsomme personlige oplysninger som f.eks. dine kortoplysninger, kodeord og lignende –del dem ikke med nogen.
  • Investeringsmægleren beder dig om at betale til flere eller konstant skiftende bankkonti