Mads afdrager sin gæld i løbet af uddannelsen

Mads er 26 år og i lære som anlægsgartner. Han har i dag et forbrugslån på 65.000 kr. i sin bank. Mads skylder også 23.000 kr. til SKAT, fordi han ikke har haft styr på sit fradrag tidligere, da han havde studiejob. Det betød, at han betalte for lidt i skat i en lang periode. Gælden startede da han var færdig med gymnasiet og skulle ud at rejse i et år. Da fik han forhøjet sin daværende kassekredit på 15.000 kr. ad flere omgange, så den til sidst var på 90.000 kr. Pengene brugte han på rejsen og til at flytte hjemmefra bagefter – fx til at købe nye møbler, køkkenting, gadgets mm.

Mads besluttede først efter to år, at han ville betale af på gælden, fordi han fandt ud af, at han faktisk betalte rigtig mange penge i renter. Han kontaktede banken, som var villig til at ændre hans kassekredit på 90.000 kr. til et forbrugslån, og han startede med at betale 600 kr. af om måneden. Han fik ny bankrådgiver efter et halvt år, og hun sagde til ham, at de 600 kr. slet ikke var nok, hvis han gerne ville af med forbrugslånet – de dækkede kun renterne. Efter at have kigget nærmere på hans indtægter og udgifter, blev de sammen enige om at sætte beløbet op til 1200 kr. om måneden.

For at få bedre styr på sin økonomi, har Mads også fået et hævekort af banken, så han ikke kan bruge flere penge end han har. Det fungerer fint, og har været med til at betyde at hans økonomi nu er stabil, på trods af at han stadig skylder på sit forbrugslån.