Forbrugslån - tænk over disse ting inden du låner

Tænker du på at tage et hurtigt forbrugslån online for at skaffe nogle penge her og nu? Så stop lige op og tænk over, hvad renten og gebyrerne på forbrugslånet betyder for din økonomi.

Selv billige forbrugslån har renter og gebyrer

 1. Spar selv penge op

  Det er smartest for dig, hvis du sparer op til den ting du vil købe, i stedet for at låne pengene, også selv om renten og gebyrerne virker billige.
 2. Har du har luft i økonomien til at betale lånet?

  Inden du tager et forbrugslån, så tænk over, om der er luft i din økonomi til at klare de ekstra udgifter, som afdraget og renten på forbrugslånet koster dig hver eneste måned. Læg et budget og få et godt overblik. Du kommer nemt i gang med budgetskabelonen.
 3. Ved du hvad forbrugslånet koster?

  Er det virkeligt så billigt, som det ser ud? Find det billigste forbrugslån ved at se efter ÅOP. Få også styr på, hvor mange måneder du skal betale af på forbrugslånet, før du har betalt det hele af.
 4. Hvad sker der, hvis du ikke kan betale afdrag?

  Undersøg hvilke ekstra gebyrer der løber på, hvis du ikke kan betale dit afdrag på lånet til tiden. Find ud af hvilke betingelser der gælder for lånet fx for ændring af rente og gebyrer.
 5. Husk din fortrydelsesret

  Hvis du fortryder dit forbrugslån så har du 14 dages frist, fra den dag hvor du indgik låneaftalen eller modtog aftalevilkårene for lånet. Det betyder, at du inden for de 14 dage kan kontakte låneudbyderen. Gør det skriftligt, så du har dokumentation for, at du har givet udbyderen besked.

 

Sådan finder du det billigste forbrugslån

Det skal du vide:

 • Der er forskel på, hvad det koster at låne – det afhænger af lånetype og afbetalingsperiode
 • Afbetalingsperioden er de antal måneder du vælger at betale lånet over
 • Tjek ÅOP – jo lavere ÅOP er, jo billigere er lånet
 • Vær sikker på at du har styr på gebyrerne, og hvad der sker, hvis du ikke betaler tilbage

Hvis du vil finde det bedste og billigste forbrugslån, skal du sammenligne forbrugslånets ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP fortæller dig hvor dyrt det er at låne penge, når der tages hensyn til alle omkostninger – både renter, månedlige gebyrer, stiftelsesomkostninger osv. ÅOP kaldes også for kiloprisen på penge.

Når du sammenligner prisen på forbrugslån og bruger ÅOP, så skal du huske at sammenligne de samme type forbrugslån med hinanden. Det betyder, at du skal se på, hvilken type forbrugslån det er og hvor lang tid lånet løber. Dvs. de antal måneder, du vælger at betale lånet over. Du kan ikke sammenligne ÅOP på et lån, der løber 6 måneder, med et lån der løber 12 måneder. Som udgangspunkt gælder, at jo lavere forbrugslånets ÅOP er, jo billigere er lånet for dig.

Husk at se på, hvad du i alt skal betale tilbage på lånet. Det vil være det beløb, du låner plus renter og gebyrer.

Jo længere tid du betaler forbrugslånet tilbage over, jo dyrere er lånet som regel.

Du skal også se efter, hvilke gebyrer låneudbyderen lægger på lånet, hvis du ikke betaler forbrugslånet tilbage til tiden.

Her kan du se hvilke oplysninger som banken eller forbrugslånsvirksomheden skal oplyse om, inden du tager et forbrugslån.

 • Lånetypen
 • Det samlede kreditbeløb
 • De årlige omkostninger i procent (ÅOP)
 • Debitorrenten
 • Lånets løbetid
 • Det samlede beløb du skal betale tilbage
 • Betingelser for at tilbagebetale lånet
 • Konsekvenser hvis du ikke kan tilbagebetale lånet
 • Om der er fortrydelsesret

Læs mere om hvordan du kan fortryde dit forbrugslån på forbrug.dk.

 

Tilbagebetaling af forbrugslån - dette skal du vide

 1. Opkrævning af rykkergebyrer

  Hvis du bare holder op med at betale, så kan banken eller forbrugslånsvirksomheden opkræve rykkergebyrer fra dig og sende din sag til inkasso. De kan også få Fogedrettens hjælp til at indkræve de penge, som du skylder. Læs mere om Fogedretten her.
 2. Mulighed for afdragsordning

  Kontakt banken eller forbrugslånsvirksomheden og spørg, om I kan lave en afdragsordning på forbrugslånet. Hør om du fx kan betale lånet af over en længere periode, så bliver afdragene mindre.
 3. Risiko for modregning

  Hvis du ikke betaler tilbage på et forbrugslån hos banken efter aftale, kan banken trække penge fra din indlånskonto. Dette kaldes også modregning, og det må banken godt. Bliv klogere på hvad modregning betyder.
 4. Risiko for at ende i RKI-register

  Du kan blive registreret i et skyldnerregister fx Experians RKI-register. Det betyder, at du formentlig ikke kan optage flere lån.
 5. Tal med din bank

  Få hjælp og vejledning. Tal med din bank eller brug en af de gratis gældsrådgivninger. Du kan finde en liste over gratis gældsrådgivere her
 6. Gode råd om gæld

  Få flere gode råd til hvordan du kommer ud af din gæld her