• Konvertering

  Lånet kan ikke konverteres

  Et rentetilpasningslån er inkonvertibelt. Lånet kan indfris til kurs 100 på rentetilpasningstidspunktet, men ellers sker det til markedskurs.

  Her er et eksempel:

  Lad os sige, du optager et lån på 1 mio. kr. i et rentetilpasningslån. På det tidspunkt, du optager lånet, er renten 3%, og kursen på obligationerne er tæt på 100. Hvis renten falder, vil kursen på dine obligationer stige. Lad os sige, at obligationerne når op i kurs 110. Det er ikke noget problem, medmindre du ønsker at indfri dit lån. Så skal det nemlig indfris til kurs 110. Det betyder, at det vil koste dig 1,1 mio. kr. at ”købe” gælden på 1 mio. kr. tilbage.

  Du kan altid indfri dit lån til kurs 100 til et rentetilpasningstidspunkt. Det betyder, at du kan indfri lånet ved at betale din restgæld og omkostninger i forbindelse med indfrielsen.

  Læs mere om konverterbare og inkonverterbare boliglån 

 • Risiko

  Lånet har høj risiko

  Da renten er variabel, er risikoen i et rentetilpasningslån højere end i et fastforrentet lån.

  Med et 3-årigt rentetilpasningslån ved du kun, hvor meget du skal betale ved hver termin 3 år ad gangen. Stiger renten, vil ydelsen også stige, når renten på dit lån skal fastsættes for de næste 3 år. Og det er ikke alle, der har råd til det.

  Hertil kommer at prisen på boliger typisk falder, når renten stiger. Falder priserne meget i en periode, kan du risikere, at du kommer til at skylde mere væk, end det boligen er værd. Det kan være et problem, hvis du ønsker eller er nødt til at sælge din bolig på et tidspunkt, hvor prisen på boligen er lav. Så risikerer du at stå tilbage med en restgæld fra salget af boligen.

  Tal altid med din rådgiver om risikoen ved de forskellige lånetyper, inden du træffer dit valg.

Sammenlign med andre låntyper