6 hurtige sparetips til dig på dagpenge eller kontanthjælp

Er din økonomi på arbejdsløshedsdagpenge eller kontanthjælp stram? Du kan skabe mere frirum med hurtige tips, som giver bedre kontrol over økonomien og hjælper dig med at spare penge.

1. Lav en ugentlig madplan

Du sparer mange penge, når du laver en madplan for, hvad du skal spise i løbet af en uge. Planlæg dine måltider, så de samme ingredienser indgår flere gange i løbet af ugen og genbrug resterne. Du sparer også tid, når du kan nøjes med at købe stort ind én gang om ugen, og du risikerer dermed heller ikke så mange dyre impulskøb. Du kan også gå efter slagtilbud, købe stort ind og lave store portioner, som du kan fryse ned.

2. Undgå overtræk med et hævekort


Tal med din bank om at få et hævekort, så du ikke har mulighed for at overtrække din konto. Med et hævekort, kan du kun bruge de penge, som står på din konto.

3. Sæt saldokontrol på dit betalingskort


Erstat dit betalingskort med et debetkort. Hvis du har et debetkort, bliver det automatisk undersøgt, om du har penge nok på din konto, inden din betaling gennemføres. Dermed risikerer du aldrig at bruge flere penge, end du har dækning for. Det er det perfekte kort til dig, der vil undgå dyre overtræk.

Tjek også om du kan få saldobeskedder på dit betalingskort, dvs. at du får en sms eller e-mail, når der kun er et bestemt beløb tilbage på din konto. Fx kan du få besked om, hvad der står på din konto og dit forbrug en fast dag hver uge. Det er en god måde at gøre dig opmærksom på dit råderum.

4. Stop dine impulskøb

Vejen til en dårlig økonomi er brolagt med impulskøb, som du ikke har råd til og måske heller ikke rigtigt har brug for. Impulskøber du meget, er det også her, du kan spare penge.

Tag kontrol over dit dankort sådan her:

  • Aftal med dig selv, at du udskyder visse slags køb, indtil du har fået job igen, fx nyt tøj, elektronik, take away eller noget fjerde
  • Lav en indkøbsseddel, når du handler, og køb kun de ting, der står på indkøbssedlen. Det gælder både dagligvarekøb, og hvis du shopper efter tøj
  • Spis inden du handler ind. Du har bedre selvkontrol i supermarkedet, hvis du ikke er sulten.
  • Vent med at købe til i morgen, hvis du ser noget dyrt, som du gerne vil have
  • Tænk over, hvad du kommer til at undvære i morgen, hvis du køber noget i dag

5. Ryd op i dine abonnementer


Gå din netbank igennem for de sidste par måneder, og skær de abonnementer, services og medlemskaber væk, som du ikke har brug for, fx fitness, apps og medlemskaber af foreninger

6. Sælg de ting, du ikke bruger

Hvis du har brug for nogle hurtige kontanter, kan du sælge de ting, som du ikke bruger, på nettet. Ryd op i kælderen eller loftsrummet. Hvis du kan mærke, at du ikke har gavn af dine ting længere, kan det være andre kan få fornøjelse af det.
Der findes mange sites på nettet, hvor du sælge brugte ting.

7. Find inspiration til flere sparetips


Brug Rådtilpenge.dk’s store spareguide med nemme tips og tricks til at spare penge