icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskabicon_arbejdslivicon_arv_testamenteicon_bankicon_boernefamilieicon_flytningicon_forsikringicon_gaeldicon_huskoebicon_investeringspapiricon_opsparingicon_papirloest_forholdicon_pensionicon_skilsmisseicon_sparetipsicon_test_livssituationicon_tool_facebookicon_tool_facebookicon_tool_arrow_downicon_tool_arrow_lefticon_tool_arrow_righticon_tool_arrow_upicon_tool_closeicon_tool_facebookicon_tool_hamburgericon_tool_acc_expandedicon_tool_acc_expandedicon_tool_minusicon_tool_plusicon_tool_acc_expandedicon_tool_searchicon_tool_twittericon_tool_youtubeicon_unge_oekonomiicon_vaerktoej
Arbejdsløs

Hjælp til økonomien på dagpenge og kontanthjælp

For mange er det svært at overskue, hvad man skal gøre hvis man er blevet arbejdsløs. Nedenfor kan du få inspiration til, hvordan du kan håndtere din økonomi og hvad du skal være opmærksom på, hvis du mister dit job.

 1. Få et overblik over din privatøkonomi

  Hvis du står i en situation, hvor du pludselig har færre penge mellem hænderne, er det vigtigt at du får taget hånd om situationen, i stedet for at lade stå til.

  Det første skridt er at skabe dig et overblik over din økonomi. Når du ved hvor stor din indtægt er, og hvordan dine udgifter ser ud og fordeler sig, er det nemmere at se om dine indtægter og udgifter passer sammen.

  Gem eventuelt dine regninger og kvitteringer igennem en periode, for at kunne lægge et realistisk budget.

  Her kan du bruge Rådtilpenge.dk's budgetskabelon

 2. Gennemgå dine udgifter

  Når du har lagt dit budget, skal du se på hvor stort eller lille et beløb du har til overs, når du har betalt dine udgifter og dit forbrug. Har du et stramt budget, hvor der kun er et lille beløb til overs hver måned, eller har du overskud i budgettet med et stort beløb hver måned? Husk at indtaste hele dit forbrug i budgettet, så du får et retvisende billede af, hvor mange penge du egentlig bruger hver måned.

  Det kan være en fordel at gennemgå dine udgifter, og se om der er poster du kan spare på. Typisk kan du spare penge, ved at gennemgå dine forsikringer og eventuelt skifte forsikringsselskab.

  Hvis du har et stramt budget, bør du være ekstra opmærksom på, om der er poster, der er uhensigtsmæssigt store. Tjek eventuelt om du kan spare penge på mobil, fjernsyn og internet ved at skifte udbyder.

  Hvis du er medlem af en A-kasse eller fagforening, vil du typisk kunne få nedsat dit kontingent i den periode du går ledig. Kontakt din A-kasse eller fagforening for at høre hvordan du gør.

  Afbetaler du på gæld, kan det også være relevant at undersøge, om du kan få et tilsvarende lån i en anden bank til en lavere rente. 

  Afbetaler du på studiegæld (fx. SU-lån), har du mulighed for at få udsat eller nedsat dine betalinger i en periode, hvis du ikke har mulighed for at overholde tilbagebetalingen. Du kan maksimalt få udsættelse eller nedsættelse af ydelserne i 12 måneder. Vær dog opmærksom på, at dette medfører, at du kommer til at betale højere ydelser senere hen, da lånets løbetid ikke kan forlænges.  

  Læs mere om tilbagebetaling af studiegæld på borger.dk 

 3. Retten til dagpenge

  Hvis du er blevet arbejdsløs og har ret til dagpenge, er det vigtigt at du står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder at du aktivt skal søge job. Lever du ikke op til disse krav, kan du miste retten til dagpenge og dermed din indtægt.

  Læs mere om hvornår du har ret til dagpenge og hvilke krav der stilles til jobsøgning, når man er på dagpenge, på borger.dk

 4. Få styr på din gæld

  Hvis du har gæld og din indtægt falder så meget, at dine udgifter bliver større end din nye indtægt kan dække, kan du blive nødt til at justere dine udgifter.

  Hvis du fortsat har for høje udgifter, kan det være en mulighed at tage kontakt til dine kreditorer og undersøge hvilke muligheder du har, for at justere på afbetalingen af din gæld. 

  Uanset hvad grunden kan være, bør du altid tage kontakt til en kreditor, hvis du ikke betaler den aftalte ydelse til tiden.

  Læs mere om hvad du selv kan gøre, for at komme af med din gæld

 5. Pension

  Hvis du bliver arbejdsløs, stopper indbetalingerne til din arbejdsmarkedspension automatisk. Dette kan påvirke de forsikringer der er tilknyttet til pensionen. Det er derfor vigtigt at du får afklaret om forsikringerne stadig dækker, selvom indbetalingerne til pensionen stopper.

  Som udgangspunkt fortsætter du indbetalingerne til dine individuelle pensioner, selvom du mister dit arbejde. Du har dog mulighed for at aftale med dit forsikringsselskab, at du kan stoppe indbetalingerne i en periode. Vær dog opmærksom på, at eventuelle gruppeforsikringer bortfalder i perioden.

  Du kan læse meget mere om hvad arbejdsløshed betyder for din pension på borger.dk

  Eller læs mere hos Forsikring og Pension om dine pensioner, hvis du står uden arbejde.

 6. Skat

  Hvis du bliver arbejdsløs, skal du tage kontakt til SKAT og ændre din forskudsopgørelse, så du resten af året betaler det rigtige i skat.

  Du kan læse mere om din forskudsopgørelse på SKAT.dk