icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskabicon_arbejdslivicon_arv_testamenteicon_bankicon_boernefamilieicon_flytningicon_forsikringicon_gaeldicon_huskoebicon_investeringspapiricon_opsparingicon_papirloest_forholdicon_pensionicon_skilsmisseicon_sparetipsicon_test_livssituationicon_tool_facebookicon_tool_facebookicon_tool_arrow_downicon_tool_arrow_lefticon_tool_arrow_righticon_tool_arrow_upicon_tool_closeicon_tool_facebookicon_tool_hamburgericon_tool_acc_expandedicon_tool_acc_expandedicon_tool_minusicon_tool_plusicon_tool_acc_expandedicon_tool_searchicon_tool_twittericon_tool_youtubeicon_unge_oekonomiicon_vaerktoej
Arbejdsløs

Forbered dig til arbejdsløshed, så pengene kan slå til

Det kan være svært at stå i en situation, hvor du har mistet dit job. Derfor kan det være en god idé på forhånd at afklare hvad dit råderum vil være hvis din indtægt falder. Så kan du bedre vurdere om du bør handle yderligere for at sikre din økonomi mod et fald i indtægt.

 1. Skab overblik over din økonomi

  Læg et budget og skab dig et overblik over dine indtægter og dine udgifter. For at have en stabil økonomi, er det vigtigt at der er en balance mellem dine indtægter og dine udgifter. 

  Prøv Rådtilpenge.dk's budgetskabelon

 2. A-kasse og dagpenge

  Overvej dine muligheder for at sikre dig mod arbejdsløshed. Der er forskellige måder du kan forberede dig økonomisk på risikoen for at miste din lønindkomst. Du kan overveje at blive medlem af en A-kasse, så har du mulighed for at opnå ret til dagpenge, hvis du mister dit job.

  Læs mere om hvordan du opnår ret til arbejdsløshedsdagpenge på borger.dk

  Er du studerende kan du gratis være medlem af en a-kasse igennem din studietid. Bliver du medlem af en a-kasse min. 1 år før du bliver færdiguddannet, er du nemlig sikret med dagpenge allerede fra dag ét, hvis du bliver ledig. Hvis du bliver medlem mindre end 1 år før du afslutter studiet, vil du typisk få en måneds karantæne. Du må altså vente en måned på at få udbetalt dagpenge. Det er en god ting at huske at din SU er forudbetalt, mens dagpenge er bagudbetalt. Sørg derfor for at spare op, så du er forberedt på en måned eller to uden udbetaling.

  Tjek altid priser og betingelser for medlemskab ved den enkelte a-kasse.

 3. Lønsikring

  Hvis du er medlem af en A-kasse kan det også være en mulighed at tegne en lønsikring. Det er en forsikring, hvor du kan forsikre din nuværende løn med op til 80-85%. Det betyder, at hvis du bliver arbejdsløs og er dagpengeberettiget, får du månedligt udbetalt dagpenge og et tillæg fra forsikringen, så din samlede indtægt svarer til den løn du har forsikret. Der vil dog typisk være en maksimumsgrænse, for hvor stort et beløb man kan få udbetalt månedligt fra forsikringen.

  Tag en snak med din bank eller forsikringsselskab om mulighederne for lønsikring.

  Læs mere om lønsikring hos Forsikring og Pension
 4. Gæld

  For at få en sund økonomi, er det vigtigt at du får et overblik over hvor stor en gæld du har. Hvis du ikke allerede afbetaler på din gæld, er det en god idé at overveje at begynde at afbetale, så du ved hvor meget og i hvor lang tid du skal afbetale. Hvis ikke du afbetaler på din gæld, så stiger den, fordi at der løbende bliver lagt renter på.

 5. Begynd opsparing

  Hvis der er luft i budgettet kan du starte en opsparing, både for at beskytte din økonomi både mod uforudsete udgifter, men også for at have en økonomisk ballast, hvis du mister dit job og din indtægt. Det er specielt vigtigt at begynde en opsparing, hvis ikke du ønsker at være medlem af en a-kasse.

  Tjek Pengepriser.dk for at finde de indlånskonti med bedst rente. Der kan være penge at hente, hvis man skifter pengeinstitut.

 6. Pension

  Hvis du bliver arbejdsløs, vil indbetalingerne til din arbejdsmarkedspension automatisk stoppe. Det kan have betydning for de forsikringer der er tilknyttet pensionen. Det er derfor vigtigt at du får afklaret om forsikringerne stadig dækker, selvom indbetalingerne til pensionen stopper. 

  Kontakt dit pensionsselskab for at finde ud af hvordan du er dækket.

  Du kan læse meget mere om hvad arbejdsløshed betyder for din pension på borger.dk