Tjekliste til din lønseddel

Hvis du glemmer at tjekke din lønseddel, kan du gå glip af mange penge om året. Hver anden har oplevet at finde fejl i sin lønseddel. Så gør dig selv en tjeneste og tjek den.

     
  1. Tjek din løn

   Du skal tjekke, om din løn passer med din kontrakt eller overenskomst. Nogle overenskomster giver dig fx en højere løn, hvis du har gennemført et bestemt kursus eller har erfaring – det som også kaldes anciennitet.

  2. Hold styr på dine timer

   Hvis du skal have tillæg for bestemte arbejdstimer, så skriv dine timer op. Så kan du se, om du har fået løntillæg for alle timerne, og om du fx har fået tillæg for weekendarbejde eller overarbejde. I det hele taget er det en god ide at føre dagbog over din arbejdstid.

  3. Tjek dine tillæg

   Tjek om du får de rigtige tillæg som fx ekstra løntillæg for særlige kvalifikationer, særlige opgaver eller arbejde på skæve tidspunkter. Er du i tvivl om, hvilke tillæg du skal have, så undersøg dine rettigheder hos din tillidsrepræsentant eller fagforening.

  4. Tjek din pensionsopsparing

   På din lønseddel kan du se, hvad din arbejdsgiver indbetaler til din pension. Tjek om procentsatsen eller beløbet stemmer med din overenskomst eller kontrakt. Hvis du er i tvivl, så spørg din fagforening.

  5. Tjek ferieopsparing

   Tjek om der bliver sparet op til din ferie. Fx ved at du optjener feriedage eller at din arbejdsgiver indbetaler feriepenge.

  6. Lær at tjekke din lønseddel

   Er du i tvivl om, hvordan du tjekker din lønseddel, så tal med dine kolleger om det. Du kan også spørge dem, der udbetaler din løn, din tillidsrepræsentant eller fagforening. Hvis du er nyansat kan det især være en god idé, at få hjælp til at tjekke din første lønseddel.

  7. Finder du fejl, så få dem rettet

   Har du fundet en fejl, så gør din arbejdsgiver opmærksom på det med det samme. Det er bedre for både dig og din arbejdsgiver, at I får rettet fejlen hurtigst muligt.

  8. Gem dine vigtige papirer

   Du skal huske, at gemme dine lønsedler, kontrakter og andre vigtige dokumenter et sted, hvor du kan finde dem de næste 5 år.

 

På erduok.dk kan du se, hvordan du tjekker din lønseddel – du kan også finde flere råd her på Rådtilpenge.dk.

Læs om Andreas og Kenneth der fik tjekket deres lønseddel og fik 85.000 kr. tilbage.