icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskabicon_arbejdslivicon_arv_testamenteicon_bankicon_boernefamilieicon_flytningicon_forsikringicon_gaeldicon_huskoebicon_investeringspapiricon_opsparingicon_papirloest_forholdicon_pensionicon_skilsmisseicon_sparetipsicon_test_livssituationicon_tool_facebookicon_tool_facebookicon_tool_arrow_downicon_tool_arrow_lefticon_tool_arrow_righticon_tool_arrow_upicon_tool_closeicon_tool_facebookicon_tool_hamburgericon_tool_acc_expandedicon_tool_acc_expandedicon_tool_minusicon_tool_plusicon_tool_acc_expandedicon_tool_searchicon_tool_twittericon_tool_youtubeicon_unge_oekonomiicon_vaerktoej
Sådan forhandler du med banken

Sådan presser du prisen ned i banken

Er din korthånd god? Og har du mange trumfkort? Her kan du få hjælp til at aflæse de kort, du har på hånden, og dermed hvilke argumenter der er gode, når du skal sælge dig selv overfor bankrådgiveren.

Du har papirerne i orden. Du har undersøgt markedet. Du har gjort det klart for dig selv, hvad du har af ønsker. Du har holdt en 5-minutters peptalk foran spejlet, inden du har møde med banken. Men har du trænet de gode træk? Her er de bedste manøvrer, som er gode at have siddende på rygraden, når mødet med bankrådgiveren er gået i gang.

 

 • Sælg dig selv på dit forretningsomfang

  Banker lever af at låne penge ud, så en interessant bankkunde er også bankunde, der har brug for et lån eller køb af andre ydelser. Tjek inden mødet hvad banken tilbyder, og noter dig hvad du kunne være interesseret i. Hvis du kan tilbyde at samle alle dine bankforretninger, fx indlån, udlån, privat pension, forsikring og investeringer, vokser den kage, som du kan tilbyde banken. Jo flere produkter du vil købe af dem, jo mere stiger din værdi som kunde, og det kan du spille på. Hvis du samler familiens bankforretninger, bliver kagen endnu større.
 • Rådighedsbeløbet er vigtigt

  Har du et højt månedligt rådighedsbeløb, viser det banken, at du har en god betalingsevne. Dermed udgør du en mindre risiko for banken, og kan måske også være interesseret i mange finansielle produkter og ydelser. Selvom du ikke har en særlig høj indkomst, kan et højt rådighedsbeløb være mere vigtigt, fordi det fortæller banken noget om dit forbrugsmønster.
 • Sælg dig på din opsparing

  Hvis du har opsparing, som fx penge på en konto eller værdipapirer eller andre værdier, viser det både økonomisk ansvarlighed, og giver dig mulighed for at øge forretningsomfanget hos banken.
 • Vis at du er en sikker investering

  Slå på det, hvis du altid har plus på din budgetkonto og betaler din regninger til tiden. Hvis du er gift eller i fast forhold, mindsker det også den økonomiske risiko for, at en af jer bliver arbejdsløse og betalingsevnen dermed falder. Du kan også spille på, at din økonomiske adfærd er fornuftig. Kan du dokumentere, at du har et stort rådighedsbeløb? Eller at du betaler dine regninger til tiden, og sjældent har overtræk. Det viser alt sammen, at du er økonomisk ansvarlig og dermed en mindre risiko for banken.
 • Spil boligkortet

  Hvis du har ejerbolig, har du noget som banken kan få sikkerhed i. Desuden viser både en ejerbolig og en andelsbolig, at du har potentiale for banken som et langvarigt kundeforhold med behov for lån og øget forretningsomfang.
 • Slå på dit langevarige potentiale for banken

  Banken er meget interesseret i en langvarig relation til kunden, blandet andet fordi det er omkostningsfuldt for banken at tage en ny kunde ind, og fordi det sikrer indtjening over en længere periode. Gør opmærksom på det, hvis du overvejer at købe hus eller lejlighed indenfor de næste par år. Hvis du ovevejer at gå i gang med en privat pensionsopsparing, er dette også noget der øger forretningsomfanget.
 • Vis at du spiller med åbne kort

  En god forhandling er ikke som et pokerspil, fordi et godt forhandlingsresultat også kan afhænge af, om bankrådgiveren har tillid til dig, og ikke tror at du bluffer. Så svar ærligt og hurtigt, hvis du bliver spurgt om noget.
 • Hav mere end et kort på hånden

  Du vil have en stærkere forhandlingsposition, hvis du på forhånd har undersøgt, hvad andre banker kan tilbyde og dermed har alternativer til den bank, du er i forhandling med. Dette virker selvfølgelig kun, hvis banken er interesseret i dig som kunde.
 • Sov på det

  Giv dig selv nogle dage til at tænke over tilbuddet, før du slår til. Det giver dig også mulighed for at undersøge, om du kan få en handel på bedre vilkår et andet sted.