icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskabicon_arbejdslivicon_arv_testamenteicon_bankicon_boernefamilieicon_flytningicon_forsikringicon_gaeldicon_huskoebicon_investeringspapiricon_opsparingicon_papirloest_forholdicon_pensionicon_skilsmisseicon_sparetipsicon_test_livssituationicon_tool_facebookicon_tool_facebookicon_tool_arrow_downicon_tool_arrow_lefticon_tool_arrow_righticon_tool_arrow_upicon_tool_closeicon_tool_facebookicon_tool_hamburgericon_tool_acc_expandedicon_tool_acc_expandedicon_tool_minusicon_tool_plusicon_tool_acc_expandedicon_tool_searchicon_tool_twittericon_tool_youtubeicon_unge_oekonomiicon_vaerktoej
De bedste pengeråd

Styr dit forbrug

…ellers styrer forbruget dig

Janes historie om galoperende forbrug

Jane købte mange ting, som hun ikke havde råd til. Gik hun forbi pæne nipsting i et udstillingsvinsdue, vendte hun om på stedet og forlod butikken med en pose. Når Jane kedede sig, surfede hun tit rundt på sites og blogs og fandt smart tøj, som hun købte. Hun kunne sine Dankortoplysninger på fingrene. Tit sagde hun til sig selv, at hun ikke skulle købe noget denne uge, fordi hun inderst inde godt vidste, at hun ikke havde råd. Men forbruget gav hende en følelse af overskud og prestige.

Det var flere måneder siden, Jane hun havde turdet logge ind på sin netbank. Hun havde en kassekredit, som havde vokset sig større gennem flere åre. Mærkeligt nok gav tanken om de mange penge, hun skyldte inde i netbanken, hende endnu mere lyst til at bruge penge. Hun brugte penge som en slags trøst. 

Jane blev drevet rundt i managen af sin gæld og skyldfølelse, fordi hun ikke styrede sit forbrug

Sådan styrer du dit forbrug

    

Tjek kontoen dagligt

Bruger du Dankortet til alle dine betalinger? Så mister du nemt følingen med, hvor mange penge du har tilbage på kontoen, og du sprænger let din budgetramme, uden du er klar over det. Hvis du tit har overtræk eller ikke kan holde dig til dit budget, bør du gøre det til en vane at tjekke din bankkonto på et fast tidspunkt, fx hver morgen over kaffen. Så får du helt tæt føling med, hvor mange penge du har tilbage til forbrug resten af måneden.

Track forbruget med en app

Der findes en app til alt, også til at styre dit forbrug. Du kan bruge den gratis app Lommebudget til holde dig selv i ørene. I appen kan du sætte rammer for dit forbrug, der svarer til dem, du har sat i dit budget til mad, tøj og fornøjelser. Hver gang du står i supermarkedet, en tøjbutik eller i biografen, indtaster du dine køb, så du nemt kan fordele dit forbrug på de forskellige forbrugskategorier. På denne måde holder du løbende øje med, om du holder dig inden for dine forbrugsgrænser.

Del budgettet op i overskuelig småbidder

Du overskuer en svær ting lettere, hvis du opdeler tingen i mindre bidder. Det gælder også det beløb, du har i budgettet til forbrug. Et gammelt husmorkneb, som virker, er ”kuvertmetoden”. Metoden går ud på, at husmoderen hver måned hæver alt eller en del af, hvad hun har til rådighed til forbrug, og fordeler pegene i kuverter.

Selvom kontanter, og kuverter, hurtigt er ved at blive kuriosa fra sidste årtusinde, er tankegangen bag kuvertmetoden stadig en eviggrøn måde at håndtere dine penge på.

Du kan opdele dit budget til denne måneds forbrug i mindre bidder til 4-5 uger, og kun give dig selv lov til kun at bruge det fastsatte beløb for hver uge. Den slags mental opdeling i kuverter gør det nemmere for dig, at forhindre budgettet i at skride. På den måde kan du se, hvor mage penge du har til hver uge, og du er sikker på, at du ikke bruger for mange penge på røde bøffer den første uge, så du må leve af spaghetti og kødsovs resten af måneden.

Køb kun, hvad du skriver på din indkøbsseddel

Når du handler ind, fristes du let af de bugnende hylder, især hvis sulten rumler i maven, eller du føler dig eventyrlysten ved synet af et spændende, dyrt krydderi. Men hvis du vil styre dit forbrug, er det nu du skal sætte hælene i. Når du forlader dit hjem, skal du have en komplet indkøbsliste i lommen. Aftal med dig selv, at du kun må købe de ting, du har skrevet på indkøbssedlen.  

Lad Dankortet ligge derhjemme

Dit Dankort gør det nemt for dig at bruge penge - for nemt måske. Når du bipper et køb igennem, kan du ikke se, at penge samtidig triller ud af din konto, som hvis du hev pengene op af en pung. Før du ved af det, har du brugt store summer på impulskøb og selvforkælelse. Den lette måde at stoppe dig selv på, er at lade Dankortet ligge derhjemme, hvis du ikke regner med at skulle bruge penge. Intet Dankort, ingen dyr kage.

Køl af i 24-timer før du køber

Når du ser et must have i udstillingsvinduet, som koster over en grænse, du har sat, så tag et par dybe vejrtrækninger. Sig til dig selv, at du godt må købe skoene eller smartphonecoveret, men først når du er kølet ned om 24-timer. Nedkølingsperioden virker, for hvis du venter lidt, får din hjerne tid til at tage den kølige, kloge beslutning. Du bestemmer selv, om grænsen skal ligge på 100 kr. eller 500 kr. før du skal køle af. Kølegrænsen skal bare passe til, at du vil kunne mærke købet på din pengepung.

Du kan også køle lidt af, hvis du vender beslutningen med din kæreste, din far eller en ven. Når du kan spille bold op af en anden person, hjælper samtalen dig med at vende beslutningen i dit hovedet en ekstra gang.

Du kan lave den aftale med dig selv, at det er ok, du køber dit must have, men så må du også undvære noget andet i stedet. Konsekvensen kan være, at du får mindre råd til lørdagsrødvin, flybilletten til sommerferien, eller en anden ting, som du værdsætter. Når du tænker på, hvad du må opgive, kan tanken virke som en spand kold vand på din købelyst.

Erstat dine dårlige forbrugsvaner

Hvis du igen og igen sprænger dit budget på de samme dårlige forbrugsvaner, som cigaretter, tøjshopping eller bland-selv-slik, kan du prøve at udskifte din dårlige vane med en mindre dyr last. Du skal arbejde lidt med dig selv, og lægge mærke til hvilke situationer, der udløser din trang. Hvad er det, du i virkeligligheden trænger til? Underholdning? Overspringshandling. Præstige? Socialt samvær? Derefter skal du finde en billigere erstatning for den trang, som giver dig lyst til at bruge penge.

Du kan lære at bryde dårlige forbrugsvaner her

Forpligt dig over for andre

Du kan bruge socialt pres fra din omgangskreds til at motivere dig selv til ikke at bruge for mange penge. Find en, som du føler dig tæt nok på til at tale om penge med. Ideen er, at du skal være ansvarlig over for din hjælper, hvis du overskrider dit rådighedsbeløb. Hjælperen kan være din kæreste, en ven eller familiemedlem. Bed ham eller hende om at hjælpe dig med at holde dig til din budgetramme for dit forbrug.