icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskabicon_arbejdslivicon_arv_testamenteicon_bankicon_boernefamilieicon_flytningicon_forsikringicon_gaeldicon_huskoebicon_investeringspapiricon_opsparingicon_papirloest_forholdicon_pensionicon_skilsmisseicon_sparetipsicon_test_livssituationicon_tool_facebookicon_tool_facebookicon_tool_arrow_downicon_tool_arrow_lefticon_tool_arrow_righticon_tool_arrow_upicon_tool_closeicon_tool_facebookicon_tool_hamburgericon_tool_acc_expandedicon_tool_acc_expandedicon_tool_minusicon_tool_plusicon_tool_acc_expandedicon_tool_searchicon_tool_twittericon_tool_youtubeicon_unge_oekonomiicon_vaerktoej
De bedste pengeråd

Opspar en stødpude

Stødpuden beskytter dig mod økonomiske knubs

Esbens historie om at få en økonomisk lussing

En ulykke kommer sjældent alene, måtte Esben sande. Hans uge startede ellers som så mange andre, men efterlod ham i økonomisk øm og forslået. 

Tirsdag aften gik hans opvaskemaskine i stykker. Hvidevaren gav et mekanisk host, da han trykkede på startknappen, og så døde maskinen. Ny vaskemaskine - 1789 kr. To dage efter knækkede Esben en tand på en lille sten, der havde sneget sig ind i hans müsli. Tandlægeregning - 2021 kr. Søndag smadrede hans smartphone i høj fart mod asfalten, da den gled ud af bukselommen under en cykeltur. Selvrisiko 1090 kr. I alt uventede regninger på 4900 kr. for Esben den uge.

Esben var lige ved at græde, da han vendte cyklen om og samlede sin flækkede mobil op fra vejen. Han vidste allerede, at han blev nødt til at tage et lån eller få et ovetræk for at dække de regninger, der var væltet ned i hovedet på ham, som tre spande koldt vand.

For Esben havde ikke opbygget en økonomisk stødpude til nødsituationer.

Derfor skal du opbygge en økonomisk stødpude

 
Hvis du vil have en sund økonomi, er en af de vigtigste vaner, at du lægger noget til side hver måned. Opsparingen giver dig en forsikring til en nødsituation, så du lettere kan klare skærene, hvis noget dyrt sker, uventet.

Samtidig kan du, hvis du har lidt penge gemt i madrassen, slippe for at låne penge og betale renter. Og så vil du sikkert også opdage, at du sover langt bedre på en madras stoppet med penge, i overført betydning.

Hvis du mangler en stødpudeopsparing, kan konsekvenserne være:

  • Du bliver sårbar overfor uforudsete udgifter
  • Du kommer til at betale renter for lånte penge
  • Du bekymrer dig mere om fremtiden

Alle bør spare op til en nødsituation   

Du bør til enhver tid have en opsparing liggende som en stødpude til uforudsete udgifter. Stødpuden kan være stor eller lille. Hvis du lever stramt, fra løncheck til løncheck, så prøv at lægge bare lidt til side. En lille opsparing er meget bedre end ingen opsparing.

Hvis du har dyr gæld som forbrugslån og kassekreditter, skal du afbetale denne gæld, før du sparer op.

En stødpude svarende til en halv udbetalt månedsløn er en god sum at have liggende, siger en tommelfingerregel, fordi din indkomst også afspejler dit forbrugsniveau. Jo flere penge du tjener, jo tykkere bør din stødepude være, og omvendt. Men mindre kan også gøre det.

 

Sådan kommer du i gang med opsparingen

  

Opret en stødpudekonto

Du bør beskytte din opsparing mod din impulsive købelyst. Derfor er det smart, at du gemmer din stødpudeopsparing på en anden konto end din lønkonto eller budgetkonto. Vigtigst er det, at du ikke har et betalingskort tilknyttet kontoen. På denne måde forhindrer du dig selv i let at løfte låget på kagedåsen og bruge klejnerne på gode tilbud og forbrugsræs. Her kan du kan læse mere om, hvilken konto du skal vælge til opsparing.

Find penge i budgettet

Spørg dig selv ærligt, om der noget du kunne gøre anderledes, eller undvære, for at skabe luft i budgettet til at spare op af. Svaret vil sikker være ja. Regn det konkrete beløb ud, og reserver de penge i dit budget til at stoppe ind i din stødpude, hver måned. Din opsparing til stødpuden skal ikke ende med at sætte dig i gæld. Derfor skal du finde plads i dit budget til opsparingen, uden det går ud over de vigtigste udgifter.

Du kan finde inspiration til at spare penge og kvitte dårlige forbrugsvaner. Du kan bruge dette værktøj til at regne ud, hvor mange penge du kan spare på dit forbrug.

Øremærk ekstra indkomst

Får du penge tilbage i skat, en lønforhøjelse eller velsignes du af andre grunde med en uventet indkomst? Så stop de ekstra penge ind i din stødpude. Hvis du er færdig med at afbetale et lån, så indbetal det samme beløb på din bufferopsparing. På denne måde får du opbygget din opsparing, uden du mærker afsavnet på din pengepung.

Automatiser opsparingen

Sæt opsparingen på automatpilot. Opret en automatisk, månedlig overførsel til din opsparingskonto samme dag, som du får løn. Tænk på din opsparing, på samme måde som elregningen eller mobilabonnementet, som du betaler som en pligt.

Start i det små

Er svært for dig at komme i gang, og virker tanken om at skrabe måske en halv månedsløn sammen for overvældende? Så start med at opspare små beløb, som du kan undvære, uden det gør ondt på pengepungen. Mange bække små, gør som bekendt en stor å. Hvis du kan sætte 333 kr. til side hver måned, løber det op i 4.000 kr. på et år. Det er stort nok til at dække mange uventede regninger, som kan dukke op på et år. 

Læg en plan

Du kommer længere på vejen mod en stor, solid stødpude, hvis du lægger en konkret plan med delmål og belønninger.

Lav en liste af nødsituationer

Du bør lave en klar aftale med dig selv, om at stødpuden kun må gå til nødsituationer, dvs. de store, uventede nødsituationer, som du ikke selv kunne styre eller forudse. Stødpuden er ikke beregnet til en ferie, et nyt klædeskab eller en bytur.

Nødsituationer kunne fx være:

  • Tandlægeregninger
  • Reparationer
  • Erstatte hvidevarer og elektronik

Afklar med dig selv, hvad der tæller som en nødsituation. Skriv din liste ned, og kig på den, før du hæver fra opsparingskontoen.