icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskabicon_arbejdslivicon_arv_testamenteicon_bankicon_boernefamilieicon_flytningicon_forsikringicon_gaeldicon_huskoebicon_investeringspapiricon_opsparingicon_papirloest_forholdicon_pensionicon_skilsmisseicon_sparetipsicon_test_livssituationicon_tool_facebookicon_tool_facebookicon_tool_arrow_downicon_tool_arrow_lefticon_tool_arrow_righticon_tool_arrow_upicon_tool_closeicon_tool_facebookicon_tool_hamburgericon_tool_acc_expandedicon_tool_acc_expandedicon_tool_minusicon_tool_plusicon_tool_acc_expandedicon_tool_searchicon_tool_twittericon_tool_youtubeicon_unge_oekonomiicon_vaerktoej
De bedste pengeråd

Hold din økonomi simpel

En simpel og samlet privatøkonomi er billig og overskuelig

Camillas historie om at brænde fingrene på at være forsigtig

Camilla havde altid været den forsigtige type, og havde det bedst med at være fornuftig. Derfor syntes hun også, det lød fornuftigt, da sælgeren i elektronikforretningen tilbød hende en forsikring på hendes nye smartphone, hvis den nu skulle gå i stykker. Hun tilkøbte også bagageforsikringen af flyselskabet, da hun bestilte sin sommerferie. Better safe than sorry, right?

Men Camilla havde glemt at tjekke med sin egen indboforsikring. Indboforsikringen dækkede i Camillas tilfælde både en smartphone tabt på brosten, og en kuffert sendt til Malaga i stedet for Magaluf.

Camilla havde spildt penge på forkerte beslutninger, fordi hun ikke holdt sin økonomi simpel.

 

Derfor skal du holde din økonomi simpel

  
Din økonomi bliver mindre simpel, jo flere finansielle produkter du samler til huse. Som Camillas historie viser, kan du miste overblikket over dine pengesager og tage dumme beslutninger. I sidste ende kan du tabe penge på dit manglende overblik.

En privatøkonomi er som et hus, hvor hvert rum er et finansielt produkt som lån, forsikringer, opsparinger og værdipapirer. Store huse med mange rum er svære at finde rundt i. Din opmærksomhed og hukommelse kommer derfor på overarbejde, når du skal, hvad der er den bedste og billigste beslutning for dig, når du skal forholde dig til din privatøkonomi.

Hvis du, og din samlever, tilmed har disse finansielle produkter spredt ud hos mange selskaber, kan du helt miste overblikket.

Konsekvensen af en kompleks privatøkonomi kan være:

 • Du betaler for produkter og service, som du ikke bruger
 • Du betaler for de samme produkter eller services to gange hos to selskaber
 • Du tager dårligere beslutninger, fordi du ikke kan overskue hvilket valg, som er det bedste og billigste for dig.
 • Du betaler for flere gebyrer, end du ville gøre, hvis du havde en mere samlet og simpel privatøkonomi.

Derfor skal du sortere i dine finansielle produkter og så vidt muligt samle dem.

Hvornår skal du holde din økonomi simpel?

 • Hver gang du bliver tilbudt et nyt finansielt produkt som forsikringer, lån eller en opsparingsmulighed, så stop op. Stil dig følgende spørgsmål.
 • Har du behov for produktet?
 • Har du allerede et tilsvarende produkt?
 • Og hvis du ikke har den mulighed eller dækning, som du bliver tilbudt, kan du så få den ved at udvide en dækning eller tilkøb produktet hos din eksisterende udbyder?

 

Sådan gør du

      

Kortlæg dine aftaler

Det første skridt til en simpel privatøkonomi tager du ved at skabe dig et overblik over alle dine finansielle produkter. Find ud af, hvilke produkter og aftaler du, og din samlever, har med hvilke firmaer. Få gerne fat i vilkår eller aftalepapirer.

Hvis du ikke er typen, der har gemt den slags papirer, så gå din netbank igennem for det seneste år. På dit kontoudtog kan du se, hvad du betaler for. Kontakt derefter selskabernes kundeservice og bed om dine oplysninger på dine aftaler. 

 • Forsikringer
  Dvs. indbo, ulykke, ansvar, liv og alle de andre slags forsikringer
 • Pensioner
  Du kan finde oplysninger om pensionsopsparinger og tilknyttede forsikringer på PensionsInfo.dk (du skal bruge NemIde).
 • Lån og gæld
  Hvor skylder du penge?
 • Opsparinger, aktier, obligationer og værdipapirer
  Hvor har du penge gemt til fremtiden?

Saml alle dine papirer

Sørg for, at du har en samlet og nem adgang til dine aftaler og kontrakter på finansielle produkter. Du kan fx gemme dem som bogmærke i en mappe på computeren eller din smartphone, eller du kan have dem liggende printet i en mappe. Det vigtigste er, at du hurtigt kan hive dine papirer frem i en situation, hvor du har brug for et overblik. Især forsikringsvilkår, som kan have meget forskellige dækninger, er gode at have nem adgang til.

Når du har samlet dine papirer bør du booke en time til at gå dine papirer igennem og danne dig et overblik over, hvilke finansielle produkter din økonomi er bygget op af.

Derefter bør du som hovedregel forsøge at samle din privatøkonomi i så få produkter og så få selskaber som muligt. Målet er at give dig et bedre overblik og spare penge. Nedenfor er et par ideer til, hvad du skal se efter og kan gøre for at gøre din privatøkonomi mere simpel.

Brug ikke kreditkort

Hvis du har hævekort med tilhørende kreditter, så undgå at bruge dem. Kreditkort mindsker dit overblik, fordi regningen ikke falder her og nu, men i stedet sjæler penge fra næste måneds bud-get.

Køb ikke med afbetaling

Hvis du køber en sofa på afbetaling, gør du din økonomi mere kompleks. Du skal nu huske at lægge penge til side til alle betalingerne for at holde balancen mellem indkomst og udgifter. Hvis du absolut skal købe på afbetaling, så ajourfør dit budget, så du husker den månedlige udgift.

Saml dine forsikringer

Har du dine forsikringer hos mere end et selskab? Hvis svaret er ja, så har du måske dobbeltforsikring. Og ved du så hvad, hvornår og hvor meget dine forsikringer dækker? Hvis svaret her er nej, er du måske overforsikret, eller underforsikret. Ryd op i dine forsikringer. Kig vilkårene igennem og tænk over, om forsikringerne stadig passer til din situation.

Her er en guide til at tjekke dine forsikringer

Læg dine små lån sammen til et lån

Har du klatgæld liggende rundt omkring? Så få alt din klatgæld samlet i en stor bunke. Derved får du et bedre overblik over, hvor meget klatgælden fylder i din økonomi. Du kan også spare penge, hvis du kan få samlet gælden til et lån med en lavere rente.

Læs mere om hvordan du bliver din gæld kvit

Læg dine pensioner sammen

Er du rykket videre til nye jobs flere gange, kan du have glemt at tage dine pensioner med dig. De små klatpensioner skal administreres af pensionsselskabet, og det koster penge, som bliver taget af pensionsopsparingen. Derfor er det billigere at du samler alle dine pensionsopsparinger i et selskab, så du kan spare penge på omkostningerne. Samtidig får du et bedre overblik.

Sådan rydder du op i dine pensioner

Ryd op i dine abonnementer

Gemt rundt omkring i dit kontoudtog ligger der en masse større og mindre faste udgifter i form af abonnementer og medlemskaber. Sammenlagt kan disse skyggeudgifter løbe om i mange tusinde kroner om året. Hvis du ikke bruger dem, er det bare med at få muget ud.

Det kunne fx være:

 • Fitnesscentret – får du det rent faktisk brugt, eller håber du bare?
 • Software abonnementer fx betalte apps – måske er der gratis alternativer
 • TV-pakker – ser du alle kanalerne?
 • Internet – kan du få det billigere?
 • Streamingtjenester for musik og video
 • Telefon abonnementer – får du brugt den taletid og data, eller skal du skifte til mindre pakke? 
 • Medlemsskaber af foreninger

Husk at kigge minimum et kvartal tilbage, og gerne længere tilbage. Nogle abonnementer bliver trukket hvert kvartal, halvår eller år. Husk også at ajourføre dit budget med disse skyggeudgifter, så du får et overblik over, hvad du faktisk betaler for dem. Så får du endnu mere lyst til at skære noget væk.