icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Sådan spiser du dine mursten

01.08.17 af Morten Holm Steinvig

Har du stor friværdi i din bolig, og vil bruge den til at forsøde dit liv som pensionist, kan du nedspare. Bliv klogere på fem minutter på hvad nedsparing betyder, og hvordan du spiser dine mursten.

Hvad betyder det at nedspare?

Når du nedsparer, tager du et lån i din boligs friværdi. Denne manøvre er nødvendig, for at du kan gøre penge i din friværdi tilgængelige for dig. Et sådan lån kaldes for et nedsparingslån.

Hvordan nedsparer du i din bolig?

Som udgangspunkt har du to muligheder for at hive penge ud af boligen med et nedsparingslån. Enten kan du vælge et realkreditlån med 10 års afdragsfrihed i et realkreditselskab, eller du kan optage et prioritetslån i banken. Realkreditlånet vil typisk have en lavere rente, end det prioritetslån du kan finde i banken. Til gengæld kan du løbe ud i problemer, hvis du vil have en ny afdragsfri periode efter 10 år, og realkreditinstituttet skal kredit-vurdere dig igen, hvor du kun har indtægter i gennem din pension.

Du kan risikere at måtte flytte fra din bolig

Hvis du ikke har råd til at betale renter og afdrag af nedsparingslånet, kan du en dag blive nød til at flytte fra din bolig. Du blive i så fald nødt til at satse på, at du dør inden afdragsfriheden udløber, og du skal betale lånet tilbage eller indfri lånet. Der gælder også den samme risiko du altid har som boligejer med lån i boligen, at priserne på boligmarkedet falder, og du pludseligt ikke længere har en friværdi, som du kan låne af. Eller at renten kan gå op på dit nedsparingslån, hvis det har en variabel rente.

 

Sæt din penge ind det rigtige sted

Hvis du sætter pengene fra nedsparingslånet ind på en almindelig opsparingskonto i banken, vil den indlånsrente du får, være lavere end den udlånsrente du betaler for nedsparingslånet. Med andre ord, du taber langsomt penge på dit nedsparingslån på grund af renteforskellen. Derfor er det smartest at sætte dine penge ind et sted, hvor du får et større afkast, end du betaler i rente. Det kan fx være på en højrentekonto, hvor pengene er bundet i en perioder eller i investeringsforeninger.

Planlæg din nedsparing tidligt

Du bør tænke over, om du vil tage et nedsparingslån inden du går på pension. Jo ældre du bliver, jo mere restriktive bliver reglerne for, hvor stor en del af ejendomsværdien du kan få afdragsfrihed på.

Desuden vil banken eller realkreditselskabet måske ikke tilbyde dig et afdragsfrit lån hvis du venter for længe, selvom du har friværdi i din ejerbolig. Som pensionist har du en lavere indkomst og bliver måske ikke længere set som så attraktiv en kunde som tidligere. Derfor kan du let komme til at gå glip af nogle muligheder hvis du udskyder beslutningen.

Søg vejledning om nedsparingen

Nedsparing i din friværdi er komplekst og du skal holde tungen lige i munden for at tage en god beslutning. Derfor er det en god ide, at du også søger professionel rådgivning om inden du tager en beslutning.

Bliv klogere på pension