icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Tal med din teenager om konfirmationspenge

04.05.17 af Morten Holm Steinvig

Talerne er holdt, sangene er sunget og din pinligt berørte teenager kan nu i ro og mag udforske sit gavebord og tælle sine konfirmationspenge. Dagene omkring konfirmationen en oplagt lejlighed til at I tager en snak om, hvad pengene skal bruges på og om forbrug og opsparing generelt. Få inspiration her.

Tag en snak om konfirmationspengene

Din konfirmand er nu trådt ind i de voksnes rækker og skal også lære noget om, hvordan man håndterer de mange konfirmationspenge og fødselsdagspenge. Teenageren er nok vant til små dryp af lommepenge, men den store sum penge, som er ved at sprænge bukselommen på konfirmanden, er i en helt anden liga.

Som forælder er du også ansvarlig for den økonomiske børneopdragelse. Fine finansielle færdigheder får stor betydning om nogle få år. Når din teenager flytter hjemme fra og selv skal til at jonglerede med sin egen privatøkonomi og styre sit forbrug, bliver det alvor.

Aftal at I sætter jer sammen efter aftensmaden og tager en snak om penge - hvordan man håndterer og prioriterer dem på en ansvarlig måde og ikke soller dem væk på impulskøb.

Fortæl den gode historie om, hvordan du selv jonglerede med lommepenge, løn fra avisruten og pengegaver. Hvad oplevede du som teenager var en smart måde at styre pengene på? Og hvad fortrød du?

Hvis I ikke når at tage pengesnakken inden Blå Mandag, så aftal på forhånd, hvor mange konfirmationspenge der må spenderes på bling, tøj og udskejelser den dag, så der er noget tilbage at tale om.

Vær forberedt på konfirmandens surmuleri

Det kan godt være, at den stædige teenager bliver eddikesur over voksenreglen og insisterer på, at det er hans eller hendes konfirmationspenge. Men prøv at forklare nøgternt, at hvorfor det er i teenagerens egen interesse at holde lidt igen, og at du ved at han eller hun i sidste ende bliver glad for det, når der er penge til at opfylde den store drøm.

Du kan måske fortælle hvad du selv gjorde med dine egne konfirmationspenge (hvis du er en god rollemodel og selv gemte nogle af dem).

Hvor meget af konfirmationspenge skal bruges på Blå Mandag?

Konfirmationspengene er konfirmandens egne, fordi børn har råderet over penge, der er givet som gave eller i arv. Men prøv alligevel få at delt pengene op i to fornuftige portioner, så der både er noget til at skeje ud for, og noget til opsparingen.

Konfirmanden skal selvfølgelig have lov til at fejre sin egen konfirmation med kammeraterne, og der ligger også en god erfaring i selv at opleve, at når de herligt mange penge er brugt på sjov og ballade, så er de altså væk.

Start en konfirmandopsparing i banken

Tal med din teenager om, at det er en god ide at gemme nogle af konfirmationspegene til senere i en opsparing. Og tal om hvorvidt senere betyder om et år eller fem år.
  
Konfirmationspengene kan være kickstarten på den lille formue, der fx gør det lettere engang at flytte hjemmefra. Penge fra konfirmationen kan også supplere børneopsparingen.

Spørg også om teenageren vil have sin opsparing til at vokse ved at sætte penge ind, fx et fast beløb på 100 kr. hver måned? Som forælder kan du øge motivationen for at spare op ved at indbetale det samme beløb til opsparingen. 100 kr. fra teenager og 100 kr. fra mor og far.

Få de bedste renter af konfirmationspengene

Når det drejer sig om så store summer, som konfirmationspengene ofte er, bør du overveje, hvordan konfirmationspengene forrentes bedst. De fleste banker har særlige konfirmandopsparingskontoer med højere renter.

Så tal med din konfirmand om det er noget han eller hun ønsker, og vær selv opmærksom på de særlige vilkår, der kan være tilknyttet sådan en opsparingskonto, fx bindingsperioder eller hvor lang tid der gives højere rente.

Samtidig kan du tage snakken om, hvad renter egentlig er for noget -  at penge kan vokse af sig selv, hvis de sættes i banken, men at penge også koster penge at låne.

Hjælp med at sætte et mål for opsparingen

Spørg ind til, hvad din teenager kunne tænke sig at de opsparede konfirmationspenge skal bruges til og hjælp med at øremærke opsparingen til det drømmemål. Et mål styrker motivationen for at blive ved med at spare op, og hæmmer fristelsen til at hæve nogle småløb af opsparingen i ny og næ. Hvis målet er et kørekort, en racercykel eller en rejse, så find sammen et billede af målet og hæng det op på teenagerværelset, så din teenager løbende bliver mindet om sit mål.

Du kan også gøre guleroden endnu større ved at udlove en præmie, hvis teenageren overholder intentionen om at spare op og lader være med at bruge pengene før det fastsatte tidspunkt eller mål er nået.

Hvis det er svært at forklare, hvilken betydning renter og løbende opsparing har over tid, så prøv at illustrere pointen med forskellen i forbrugsmuligheder, fx muligheden for nyt cover til mobilen om en måned vs muligheden for en ny cykel næste forår.

Hvis du og konfirmanden vil være sikker på, at opsparingskontoen ikke bliver drænet med klathævninger, kan konfirmanden også sætte dem ind på en lukket opsparingskonto, hvor pengene er bundet i en periode, på fx 5 år.

Tag en snak med banken om opsparingsmulighederne, og benyt lejligheden til at være med når din teenager møder banken for første gange. Inden mødet kan I tale om hvad, man bruger banken til. Det er lidt som at lære at gå til tandlægen. Skal man styre sine penge, skal kan også forholde sig til banker, og din teenager lærer banksproget bedre at kende, hvis I starter tidligt. Derefter virker et møde med banken ikke så uoverskueligt, når teenageren rigtigt skal stå på egne ben.

 

Find inspiration til at tale om penge