icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Black Friday udsalg – undgå at ruinere dig selv

19.11.17 af Morten Holm Steinvig

Butikkerne har trylletricks gemt oppe i ærmet, som forfører dig mod tilbud, som du normalt ikke ville ænse. Men du kan selv bruge tricks til at holde hovedet koldt og undgå udsalgsfeberen, hvis du vil til Black Friday, uden at blive ruineret

Sådan bliver du smittet med udsalgsfeber

I dagene inden udsalget, har butikkerne podet dig med tilbudsaviser og opbygget en forventning hos dig, som kilder købelysten. Spændingen topper på selve dagen, mens du sammen med de andre kunder, tripper forventningsfuld i køen foran butikken. Når dørene endelig åbner, styrter du afsted sammen med resten af køen frem mod de gode tilbud. Som blandt deltagere i en sportskonkurrence, er der vindere og tabere i feltet.

Adrenalinen pumper i blodet, og stressen slår fornuften fra. Med stressen allerede sitrende i kroppen, vil du få sværere ved at skelne de gode tilbud fra de dårlige tilbud.
 
Vel inde i butikken fanges dit blik af store, gule skilte. Skiltene reklamerer med slagtilbud på brødristere til 50 kr., og oplyser samtidig, at tilbuddet kun dækker 25 brødristere. Den nedsatte pris giver dig en kildrende mavefornemmelse – du har chancen for at vinde. Men knapheden på 25 brødristere stresser dig – du har risiko for at tabe, hvis du ikke får fingre i tilbuddet.

Det begrænsede udbud sætter dig i konkurrence mod de andre kunder, samtidig med at du er stresset, og så sker det, at du komme til at købe den brødrister, selvom du ikke har brug for den. Du har fået udsalgsfeber.

De store tilbagevende udsalg som Januarudsalget og nu Black Friday, har opnået en status som særlige dage, hvor impulskøb virker mere acceptable. Som du kan se, lokker butikkerne dig til at købe ting, som du normalt ville have gået forbi. Men du kan hjælpe dig selv til at undgå udsalgsfeber, og tage til Black Friday, uden at blive ruineret.

 

Undgå stress og styr dine penge bedre

Helt overordnet skal du undgå at stresse i butikken, for så får du udsalgsfeber. Du kan beskytte dig selv med disse tricks. 

 1. Sæt en grænse for forbruget

  Det simpleste trick du kan hive op af lommen, er at du aftaler en forbrugsgrænse med dig selv. Tjek din konto, og skriv et helt konkret beløb. Husk det er snyd at låne penge, eller trække på kassekreditten til forbrug. Når du under udsalget føler dig fristet til at sprænge rammen, så prøv at køle lidt af ved at kaste et blik på dit rammebeløb. Du kan køle købelysten mere ned ved at tænke på, hvad du kommer til at undvære, hvis du sprænger rammen. Er tilbuddet virkeligt så godt, at du vil leve at spaghetti med ketchup? Du kan også overveje, at lade dit Dankort ligge derhjemme, og kun tage kontanter med.

 2. Skrive en købsliste, og hold dig til den

  Nedfæld et liste med de varer, som du har behov for. Når du først har lavet en liste, fokuserer på de køb, du er ude efter, og bliver mindre impulsiv. Listen hjælper dig også med et prioritere, for du kan ikke være flere steder på en gang. Er det vigtigste for dig, at du får købt et tv på tilbud, eller at du finder en vinterjakke? Med dine prioriter i orden, bliver du også mindre stresset.

 3. Lav din research inden udsalget

  Besøg butikken dagen før udsalget, så du får en ide om, hvad der kan være på udsalg, og i hvert fald hvor varen ligger placeret i butikken. Når du først kender placeringen på den vare, du har i sigtekornet, spilder du ikke tiden under udsalget, behøver du ikke styrte rundt i butikken som en hovedløs høne mellem de andre kunder. Husk at stres kan få dig til købe den brødrister, du præcist ikke mangler.

 4. Hold din hjerne klar

  Sørg for, at du er udhvilet og har spist et godt måltid, inden du går på udsalg. Din hjerne skal være rolig og vågen. Trætte hjerner tager dumme beslutninger.

 5. Bliv hjemme, og køb online

  Tag til Black Friday online i ro og mag hjemme fra sofaen. Når du ordner din køb hjemmefra, undgå du også at blive opkørt af stemningen i butikken, og bliver ikke smittet med udsalgsfeber.