icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Hvilke rettigheder har jeg som bankkunde?

01.05.16 af Morten Holm Steinvig

Er du som bankkunde i tvivl om, hvad banken må, og hvad banken ikke må? Her er de mest almindelige spørgsmål, som du som kunde i banken kan have om dine rettigheder.

Må banken tage penge fra min konto, hvis jeg ikke har råd?

Hvis du skylder banken penge, og du samtidig ikke overholder en med banken om at afdrage på gælden, så må banken gerne modregne de aftalte afdrag i din indkomst. Dvs. at banken kan tage en del af din indkomst for at afdrage på din gæld. Men banken må som sagt kun tage en del, og banken skal altid efterlade så meget tilbage på din konto, at du har nok tilbage til at betale for beskedne leveomkostninger for dig og din familie.

 

Hvordan er jeg dækket, hvis min bank går konkurs?

Hvis din bank krakker, er de penge, du har stående på din lønkonto og opsparing, sikret for op til 100.000 euro eller omkring 750.000 kr. Det er Garantiformuen, der er nedsat ved lov, som sikrer dine penge. Pensionsopsparinger adskiller sig, fordi de er dækket fuldt ud af Garantiformuen. Dette er de mest almindelige regler, men der findes også en række særregler for særlige indlån, som du kan læse mere om hos Garantiformuen.

 

Hvilke oplysninger skal banken give mig?

Banken skal oplyse dig om priser og gebyrer på bankens produkter. Du skal som kunde altid have mulighed for at se, hvad det fx koster at få en almindelig indlånskonto, og hvilke gebyrer der er knytter til bankens andre ydelser, fx hvis du skal have et Dankort, eller laver et overtræk. De oplysninger skal være nemme at finde for dig. Ude i de enkelte bankfilialer skal du kunne se gebyrerne på de mest almindelige ydelser, services og produkter, som banken sælger. Du skal også kunne finde de samme oplysninger på bankens hjemmeside.

 

Hvilke oplysninger kan banken kræve af mig?

Banken kan bede dig om, at du dokumenterer din identitet overfor banken. Det betyder, at banken fx kan bede om en kopi af dit pas, din dåbsattest eller din årsopgørelse. Årsagen til dette findes i loven om hvidvaskning. Det er altså lovgivning, der pålægger banken at bede dig om de oplysninger.

 

Hvor høje gebyrer må banken tage?

Din bank må selv bestemme, hvor mange penge banken vil tage for dens ydelser. Banken er en privat virksomhed og fungerer på samme måde som alle de andre virksomheder, du handler i. Hvis varen for dyr det ene sted, kan du lede efter et billigere alternativ et andet sted. Samtidig skriver du som kunde i banken også under på en aftale, som indeholder de generelle forretnings-vilkår. I bankens generelle forretningsvilkår står der fx, at banken kan ændre prisen på dens ydelser.

 

Hvilke produkter har jeg ret til som bankkunde?

Banken er ikke forpligtet til at sælge dig alle dens ydelser. Det eneste banken er forpligtet til er at tilbyde dig en basal indlånskonto. Banken kan dog godt nægte dig en basal indlånskonto, hvis banken har en konkret og saglig begrundelse. En saglig begrundelse vil fx være, at du har opført dig groft i banken.

 

Hvis du vil klage til banken

Ønsker du at klage til banken, skal du få fat i bankens klageansvarlige. Alle banker skal have en klageansvarlig, og banken skal oplyse dig om, hvordan du kommer i kontakt med den klageansvarlige på bankens hjemmeside.

 

Se guidefilmen og få overblik på 2 minutter

Video på YouTube om dine rettigheder i banken